Na Odjeljenju torakalne hirurgije Klinike za hirurgiju UKC-Tuzla primjenjena najsavremenija metoda u hirurškom liječenju tumora prsne kosti

posted in: Sample Data-Articles | 0

Tridesetpetogodišnjoj pacijentici iz Tuzle, tim prof. dr. sc. Gorana Krdžalića, uradio je hiruršku resekciju tumora grudne kosti i stabilizaciju grudnog koša dual sintetskom i titanijum MESH tehnikom koja je do sada primjenjena samo u nekoliko kliničkih centara u svijetu.
Prema riječima prof. dr. Krdžalića pacijentica se žalila na jake bolove i otok u predjelu prsne kosti i vrata, praćenih otežanim gutanjem i pritiskom u grudnom košu. Nakon sprovedenih radiloških dijagnostičkih procedura utvrđeno je postojanje tumora gornje trećine prsne kosti veličine 5×7 cm. Na Odjeljenju torakalne hirurgije Klinike za hirurgiju pacijentici je predložen i urađen operativni zahvat pri čemu su se primjenila najsavremenija tehnička rješenja u hiruškom liječenju ovog oboljenja.

“U prvoj fazi operacije tumor se sa gornjom trećinom prsne kosti pažljivo odvojio od velikih krvnih sudova koji se ulijevaju u srce i zatim resecirao, a u drugoj fazi ova anatomska regija se stabilizirala posebnom tehnikom koja podrazumjeva kombinaciju sintečkih i titanijumskih MESH-mrežica. Cilj ove tehnike je potpuna zaštita srca i velikih krvnih sudova uz očuvanje respiratorne funkcije grudnog koša”, pojašnjava prof. dr. Krdžalić.

Po dostupnim objavljenim radovima u naučnim bazama podataka ova tehnika je primjenjena samo u nekoliko kliničkih centara i to u Istanbulu, Rijadu, Pekingu i Tokiju.

Tim koji je izvršio ovu operaciju izražava zadovoljstvo jer je pacijentica bez komplikacija napustila UKC Tuzla kao i što je operativna procedura izvedena samostalno bez supervizije. Po uobičajenom protokolu ovaj slučaj će biti objavljen i u relevantnim međunarodnim naučnim časopisima.

Tim koji je izvršio operativni zahvat činili su: prof. dr. Goran Krdžalić, dr. Nermin Mušanović, mr. sc. dr. Merana Rifatbegović, dr. Nusret Ramić, mr.sc. dr. Zlatan Alić, dr Damir Pavlović, viša med. sestra Izeta Čorhodžić i viša med. sestra Ganiba Kovčić.