Vrijedna donacija EU u borbi protiv COVID-19

Vrijedna donacija EU u borbi protiv COVID-19

posted in: Vijesti | 0

Univerzitetski klinički centar Tuzla dobio je vrijednu donaciju u kojoj se nalazi Real time PCR-QPRC System-LAPTOP- Applied Biosystems Quant Studio 5, kao i značajna količina zaštitne medicinske opreme. Donacija medicinske opreme, u vrijednosti od 164.000 konvertibilnih maraka, nabavljena je iz sredstava Evropske unije, u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, koji provodi UNDP BiH.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. Vahid Jusufović, se zahvalio na ovoj izuzetno značajnoj donaciji koja će, prema njegovim riječima, poboljšati uslove rada i stvoriti dodatnu sigurnost u radu. “Ovo je vrijedna donacija za UKC Tuzla. Mi imamo jedan ovakav aparat i sa ovim ćemo imati sigurnost u slučaju da dođe do kvara jednog od PCR aparata. Danas smo dobili vrlo vrijedan aparat, poznatog proizvođača Thermo Fisher Scientific, kao i zaštitnu medicinsku opremu, koja je došla u pravom trenutku jer je povećana potrošnja zbog povećanog broja hospitaliziranih pacijenata”, istakao je u svom obraćanju prof. dr. Jusufović.

Prema riječima ministrice zdravstva TK, dr. Dajane Ćolić, zbog usložnjavanja epidemiološke situacije donacija je od izuzetnog značaja za cijeli Tuzlanski kanton. Ona je istakla zahvalnost jer je Evropska unija prepoznala potrebu i pokazala spremnost za pomoć i to u više navrata do sada. Prema Tuzlanskom kantonu, kako je istakla ministrica, Evropska unija je do sada donirala medicinsku i zaštitnu opremu u vrijednosti više od 1 milion KM.

Pored gore pomenute opreme određeni broj zaštitne medicinske opreme uručen je i Zavodu za javno zdravstvo TK.