U znak podrške djeci oboljeloj od kancera danas u UKC Tuzla održana konferencija za novinare

U znak podrške djeci oboljeloj od kancera danas u UKC Tuzla održana konferencija za novinare

posted in: Vijesti | 0

U cilju podizanja svijesti o pedijatrijskom kanceru, a s ciljem da se ukaže na probleme i potrebe oboljele djece i njihovih porodica, članovi Udruženja “Srce za djecu” i zaposlenici Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla održali su konferenciju za novinare.

Tom prilikom rečeno je da Bosna i Hercegovina bilježi sve veći broj djece kod kojih je dijagnosticiran jedan od oblika karcinoma, a samo u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla godišnje se utvrdi između 15 i 20 novih slučajeva.

Prema riječima šefa Odjeljenja za onkologiju i hematologiju, prim. dr. Amile Latifagić, u općoj populaciji procenat oboljevanja djece je jedan posto, dok u Bosni i Hercegovini prema statističkim podacima na 150.000 oboli oko 20 pacijenata, uzrasta do 15 godina. Kako je kazala ovom prilikom dr. Latifagić, na prvom mjestu se nalaze akutne leukemije, zatim tumori centralnog nervnog sistema, te limfomi. Također, za razliku od starije populacije, kod djece se javljaju i takozvani solidni tumori, odnosno neuroblastom i nefroblastom, a nažalost, ne zaobilaze ih ni tumori jetre, kosti, kože, germinativnih ćelija te spolnih žlijeda.

Na konferenciji su govorili i roditelji oboljele djece, koji su kao članovi Udruženja “Srce za djecu” istakli značaj Federalnog fonda solidarnosti pomoću kojeg je omogućeno liječenje djeci koja imaju potrebu za liječenjem izvan Bosne i Hercegovine. Naglasili su i potrebu za izgradnjom Roditeljske kuće. Predsjednik Udruženja “Srce za djecu”, Fikret Kubat je rekao da se realizacija projekta izgradnje Roditeljske kuće u Tuzli usporila zbog pojave pandemija koronavirusa, ali da se početak radova očekuje u martu ove godine. Cjelokupan objekt, prema njegovim riječima, bi trebao biti završen do kraja tekuće godine.

Načelnica Klinike za dječije bolesti, doc. dr. Lejla Osmančević je naglasila da se zbog povećane incidence oboljelih od pedijatrijskog kancera ukazala potreba za proširenjem kadrovske strukture, te na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju trenutno rade četiri ljekara. Ona je ukazala i na zalaganje zdravstvenih profesionalaca ovog odjeljenja kada je u pitanju sprečavanje širenja koronavirusa jer pacijenti ovog odjeljenja spadaju u najrizičniju skupinu.