Položen kamen temeljac za izgradnju Roditeljske kuće

Položen kamen temeljac za izgradnju Roditeljske kuće

posted in: Vijesti | 0

Simboličnim polaganjem kamen temeljca ispred Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla zvanično je počela izgradnja Roditeljske kuće. Svečanom činu polaganja kamen temeljca prisustvovali su doc. dr. Alen Kamerić, direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. Kadrija Hodžić, premijer TK, dr. Senaid Zaimović, direktor Vakufske direkcije Islamske zajednice BiH, Fikret Kubat, direktor Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“, predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti TK, kao i uposlenici Klinike za dječije bolesti.

Roditeljska kuća će pružati smještaj, psihosocijalnu podrška, ali i pomoć tokom teškog procesa liječenja djece oboljele od raka. Ona je više od smještaja, to je drugi dom, utočište i mjesto gdje teško oboljela djeca imaju priliku boraviti u porodičnoj atmosferi, zajedno za roditeljima i bliskim srodnicima.

Trenutno na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla u procesu liječenja je jedanaestero djece. Godišnje u Tuzlanskom kantonu se dijagnosticira između 12 i 15 noviotkrivenih karcinoma kod djece.

“U cilju unapređenja i poboljšanja rezultata dijagnostike i liječenja malignih oboljenja kod djece UKC Tuzla, postavljanjem kamen – temeljca za izgradnju Roditeljske kuće čini veliki korak. Roditeljska kuća će oboljeloj djeci i njihovim porodicama biti drugi dom, pružit će porodičnu atmosferu i mjesto, na kojem bar na trenutak, mogu zaboraviti na bolničko liječenje”, istakao je doc. dr. Alen Kamerić, direktor UKC Tuzla.

“Naša je sveta obaveza da slavimo život, svaki dan tog života. Izgradnjom ove kuće mi slavimo život. Svrstavamo se među one koji svakodnevno doprinose da život ovih malih heroja, djece oboljele od raka traju duže. Drago mi je da Tuzlanski kanton ovim činom pokazuje svoju otvorenost i privrženost životu”, kazao je premijer TK, prof. dr. Kadrija Hodžić

Roditeljska kuća u Tuzli imat će 400m2 životnog prostora, pet apartmana gdje će istovremeno moći boraviti pet porodica, dnevni boravak, kuhinju, vešeraj i druge zajedničke prostorije. Glavni projekt i idejno rješenje izradio je arhitekta Emir Salkić iz Kompanije Normal arhitektura.

“Najveću zahvalnost, dugujumo narodu Kuvajta i Generalnom sekretarijatu za vakufe Države Kuvajt koji su osigurali 800.000 KM za izgradnju, uz podršku i preporuku Vakufske direkcije Islamske zajednice BiH. Zahvalnost pripada i Vladi TK, Skupštini TK, UKC Tuzla, ambasadoru projekta Miralemu Pjaniću i svim dobrim ljudima”, rekao je direktora Udruženja „Srce za djecu oboljelu od raka“ gospodin Fikret Kubat.

Prema riječima dr. Senaida Zaimovića, direktora Vakufske direkcije Islamske zajednice u BiH, jedan od osnovnih postulate Islamske zajednice je biti na usluzi i pomagati onima kojima je pomoć potrebna. “Mi smo presretni što imamo ovako dobru saradnju sa Udruženjem Srce za djecu oboljelu od raka i što smo zajedničkim snagama ovaj važan projekat priveli kraju”, istakao je dr. Senaid Zaimović.

Planirano je da izgradnja bude završena do kraja 2021. godine, a potom objekat i pušten u funkciju.