Na konferenciji za medije najavljen međunarodni naučni simpozij “Šta smo naučili o posljedicama COVID-19 pandemije”

Na konferenciji za medije najavljen međunarodni naučni simpozij “Šta smo naučili o posljedicama COVID-19 pandemije”

posted in: Vijesti | 0

Internacionalna Akademija Nauka i Umjetnosti u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Univerzitetskim kliničkim centrom Tuzla, Udruženjem psihijatara Tuzlanskog kantona i Ljekarskom komorom TK organizuju međunarodni naučni simpozij “Šta smo naučili o posljedicama COVID-19 pandemije”. Simpozij će se održati  u  Tuzli, 22. i 23. oktobra 2021. godine. Tim povodom, danas je održana konferencija za medije na kojoj su se ispred UKC Tuzla obratili prim. doc. dr. Alen Kamerić, direktor UKC Tuzla, akademik prof. dr. Šefik Hasukić, pomoćnika direktora za nastavu i naučnoistraživački rad, kao i članovi organizacionog odbora, akademik prof. dr. Osman Sinanović, prof. dr. Izet Pajević i prof. dr. Mevludin Hasanović.

Kako je najavljeno ovom prilikom, simpozij će biti prilika da se na jednom mjestu u prisustvu velikog broja stručnjaka iz ove oblasti ukaže na činjenice o COVID-u 19, ali i postave nova pitanja o epidemiološkim i kliničkim karakteristikama ovog oboljenja. Prema riječima prim. doc. dr. Alena Kamerića,  Univerzitetski klinički centar Tuzla je tokom cijelog perioda od pojave COVID -19 pandemije do danas nastojao sačuvati održiv zdravstveni sistem i u tome je uspio. “Svi zaposlenici su dali maksimalan doprinos u prevenciji i liječenju oboljelih. Na žalost ova pošast je uzela i svoj danak među zaposlenicima. Izgubili smo osam ljekara i medicinskih sestra što za nas predstavlja nenadoknadiv gubitak. Očekujem da će simpozij koji je pred nama biti prilika za razmjenu dosadašnjih iskustva kao i nove znanstvene i praktične spoznaje do kojih smo došli tokom suočavanja sa COVID 19 pandemijom”, istakao je prim. doc. dr. Alen Kamerić.

Najavljena su 22 predavača iz raznih područja medicine. “Govorit će se o respiratornim, kao primarnim problemima kod COVID 19 infekcije. Zatim, raznim posljedicama kao što su kardiološke, nefrološke, gastroinestinalne, posljedice po mentalno zdravlje. Na simpoziju će se razgovarati i o COVID 19 infekciji kod trudnica i djece, kao i o posljedicama na religijski život čovjeka i religijskih zajednica iz perspektive islamske, katoličke i pravoslavne religije”, rekao je akademik prof. dr. Osman Sinanović.

Na dvodnevnom simpoziju se očekuje preko 200 učesnika, a predavači dolaze iz Londona, Zagreba, Beograda, Sarajeva, Mostara, Bijeljine i Tuzle. Učešće na skupu će biti bodovano u skladu sa Pravilnikom Ljekarske komore Tuzlanskog kantona.