Nagrada i priznanje “Stvaratelji za stoljeća” uručena prof. dr. Draganu Piljiću

Nagrada i priznanje “Stvaratelji za stoljeća” uručena prof. dr. Draganu Piljiću

posted in: Vijesti | 0

Prof. dr. med. sc. Dragan Piljić, dobitnik je nagrade i priznanja “Stvaratelji za stoljeća” za izraziti profesionalizam u obavljanju osnovnog javnog poziva. Nagrada je uslijedila nakon što je prof. dr. Dragan Piljić predstavio Piljić metodu koja se koristi kod operativnog tretmana abdominalne aorte i zdjeličnih arterija.
Nagradu je dodijelio Međunarodni ekonomski forum na temelju Odluke Međunarodnog komiteta za dodjelu nagrada i priznanja za doprinos razvoju poduzetništva u Srednjoj i Jugoistočnoj Europi.
U saopštenju organizatora navedeno je da se nagradom ‘Stvaratelji za stoljeća’ usmjerava pažnja javnosti na lidere čiji su rad, znanje, kreativnost i vrhunski rezultati glavni pokretač napretka društvene zajednice.
Piljić metoda je sa primjenom započela u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla nakon četverogodišnjeg istraživanja, a rezultati su objavljeni u američkim, njemačkim i japanskim visokoindeksiranim stručnim časopisima.
Benefit Piljić metode je u pristupu pri kojem se operativni zahvat izvodi kroz mali rez od osam do deset centimetara. Također, prilikom izvođenja ovog zahvata crijeva ostaju u prirodnom staništu, čime je izbjegnuta mogućnost njihovog oticanja i oslabljene peristaltike. Uvođenjem novog pristupa pacijenti se nakon četvrtog dana otpuštaju na kućno liječenje, dok su se ranije nakon klasičnog operativnog pristupa na hospitalizaciji zadržavali i do 15 dana.