14. jun – Svjetski dan dobrovoljnog darivanja krvi

posted in: Vijesti | 0

Svake godine 14. juna, diljem svijeta obilježava se Svjetski dan darivatelja krvi. Obilježavanje ovog datuma za cilj ima podizanje svijesti javnosti o potrebama i važnosti sigurne krvi i krvnih pripravaka. Također, ovaj datum je prilika da se iskaže zahvalnost  darivateljima koji darivanjem krvi svaki dan spašavaju živote i ohrabruju veći broj ljudi širom svijeta da dobrovoljno i redovno daruju krv.
Dovoljne zalihe sigurne krvi u UKC Tuzla se obezbjeđuju kroz redovne akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Prema riječima šefa Odjeljenja za prikupljanje i konzervaciju krvi, prim. dr. Edima Durakovića, tokom ljetnog perioda, javljaju se problemi sa količinama krvi zbog manjeg broja darivatelja koji se javljaju za dobrovoljne akcije darivanja krvi. “Naše zalihe su stabilne, ali u ljetnom periodu nemamo akcija koje se organizuju u školama i fakultetima, te je potrebno imati više pojedinačnih darivatelja krvi kako bi obezbjedili dovoljne količine svježe krvi koje se koriste za proizvodnju krvnih pripravaka i lijekova proizvedenih iz krvi, te za obnavljanje postojećih krvnih rezervi”, istakao je dr. Duraković.
Osiguravanje sigurne i dostatne količine krvi kroz dobro organiziran nacionalni sistem darivanja trebao bi biti sastavni dio nacionalne zdravstvene strategije svake zemlje. U mnogim zemljama, potražnja nadmašuje ponudu, te su stoga službe koje se bave prikupljanjem krvi pred velikim izazovom jer moraju osigurati dovoljne količine krvi i istovremeno se pobrinuti za kvalitetu i sigurnost. “Trebamo znati da krv mora čekati povrijeđenog pacijenta, a ne pacijent krv”, rekao je dr. Duraković.