Svjetska sedmica dojenja

posted in: Vijesti | 0

Svjetska sedmica dojenja obilježava se od 1.do 7. augusta u više od 170 zemalja svijeta.
Tema ovogodišnje Sedmice dojenja je usmjerena na važnost saradnje, zajedništva i partnerskih odnosa u promociji dojenja ipružanju podrške mladim majkama. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje isključivo dojenje novorođenčadi do šest mjeseci, a nastavak dojenja uz dodatak dohrane do dvije godine. Dojenje i adekvatna dohrana predstavljaju podlogu za zdrav start u životu. Procjenjuje se da dojenje i adekvatna nadohrana mogu prevenirati 20% smrti djece ispod 5 godina života.
Majčino mlijeko je idealna hrana za razvoj svih organa a posebno mozga. Specifičnost sastava koji se mijenja kako u toku dana tako i tokom sazrijevanja djeteta daje mu jedinstvenost koju tehnologija ne može imitirati. Holesterol i ostali mikroelementi se lahko koriste iz majčinog mlijeka dok ih u kravljem mlijeku ili nema ili se teško iskorištavaju.
Savršeni sklad sastava potrebnih elemenata u majčinom mlijeku omogućava rast i adekvatan razvoj mozga djeteta što je od izuzetne važnosti za savršen intelektualni razvoj djeteta. Sastav bjelančevina u majčinom mlijeku je takav da pored uloge u rastu djeteta imaju ulogu u zaštiti od infekcija podstičući rast i prenos mikroelemenata potrebnih za funkcionisanje cijelog organizma.
Zaštita od infekcija koju pruža majčino mlijeko zasniva se na prisustvu leukocita, antitijela i drugih aktivnih faktora koji predstavljaju zaštitu od infekcija svih organa.
To su ograni za disanje, mokraćni kanali, organi za varenje i ostali. Posebno treba istaknuti zaštitu od proliva, upale uha, akutnih i hroničnih upalnih promjena kao i alergijskih manifestacija kao što je astma, auto-imune bolesti i druga obolenja.
Manje je malignih oboljenja kao i ostalih hroničnih bolesti poput šećerne bolesti, hronične upale crijeva i slične bolesti.
Dojena djeca brže sazrijevaju, osjećaju sigurnost u krilu majke što im kasnije pomaže da se razviju u stabilne ličnosti. Bolji razvoj nervnog sistema im omogućava bolji razvoj vida, sluha kao i mentalne sposobnosti.