Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

posted in: Vijesti | 0

U organizaciji Odjeljenja za endokrinologiju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla danas je obilježen Svjetski dan borbe protiv dijabetesa. Cilj obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv dijabetesa je podizanje svijesti javnosti o problemu dijabetičara, kao i promocija zdrave ishrane i više fizičke aktivnosti.

U okviru akcije na Klinici za interne bolesti vršeno je mjerenje šećera u krvi, mjerenje krvnog pritiska i izračunavanje indeksa tjelesne mase. Tokom trajanja akcije promovisana je zdrava ishrana i vršena edukacija za redukcionu dijetu.

Uz stručnu prezentaciju, građani su dobili korisne savjete i preporuke šta činiti ukoliko boluju od dijabetesa, a podijeljen je i propagandni materijal iz kojeg takođe mogu saznati više o ovoj bolesti.

Tema obilježavanja ovogodišnjeg Svjetskog dana šećerne bolesti je „Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost“. Ovogodišnja kampanja promiče važnost obrazovanja i liječenja žena sa šećernom bolesti ili povećanim rizikom za razvoj ove bolesti da bi se poboljšalo njihovo zdravlje i ojačala njihova uloga u prevenciji razvoja šećerne bolesti u cijeloj porodici.

Svjetski dan dijabetesa je prvi put obilježen 1991. godine s ciljem podizanja svijesti o dijabetesu: uzrocima, prevenciji i katastrofalnom efektu na ljudske živote i zdravstvene sisteme širom svijeta. Utemeljila ga je Internacionaina dijabetes federacija (IDF), a obilježava se 14. novembra/ studenog na rođendan Fredericka Bantinga, čiji je rad sa Charlesom Bestom doveo do otkrića inzulina davne 1921. godine.