U Tuzli održan simpozij iz oblasti kardioneurologije “Srce i mozak u interakciji”

U Tuzli održan simpozij iz oblasti kardioneurologije “Srce i mozak u interakciji”

posted in: Vijesti | 0

Simpozij iz oblasti kardioneurologije „Srce i mozak u interakciji“, održan je u organizaciji Udruženja kardiologa u BiH.Teme ovog interdisciplinarnog naučnog skupa su komplikacije srčanih oboljenja sa osvrtom na neurologiju, poremećaji srčanoga ritma, koji ostavljaju reperkusije na mozgu, zatim mozak kao ishemijsko područje koje ostavlja posljedice na srcu, te neuromišićne bolesti i psihijatrijski pristup kardiološkim bolestima.
Predavanja koja su održali eminentni stručnjaci iz Srbije, Hrvatske, Švedske i Bosne i Hercegovine, pratili su ljekari porodične i interne medicine, kardiologije, neurologije, psihijatrije, radiologije, kardiohirurgije i neurohirurgije.

Prema riječima prof. dr. Zumrete Kušljugić, predsjednice Udruženja kardiologa BiH i šefa Odjeljenja za kardiologiju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla, mozak bez srca ne može, niti srce bez mozga, zato što je endotel krvnih sudova, odnosno tanki sloj ćelija koje se nalaze na unutrašnjoj površini krvnih sudova, jedan od najvećih organa koji opskrbljuje i mozak i srce.
“Kardiologija i neurologija imaju zajedničke bolesti kao što su neuromišićne bolesti. Svi naši pacijenti koji su neurološki bolesnici su ujedno i kardiološki i obrnuto. Iz tih razloga Udruženje kardiologa je zajedno sa Udruženjem neuorologa organizovao ovaj međunarodni skup sa ciljem da se razmijene znanja i pokažu koji su naši interesi u daljnoj dijagnostici i liječenju zajedničkih bolesnika”, rekla je u svom obraćanju prof. dr. Kušljugić.

„Udružnje kardiologa prati nove trendove multidisciplinarnosti jer puno ima i srčanih i neuroloških bolesti koje daju komplikacije na pomenutim organima. Znači srčane bolesti daju komplikacije na neurološkim odnosno na mozgu, a neurološke bolesti daju komplikacije na srčanim bolestima. Tako da smo napravili jedan simpozij koji je praktično interakcija i fiziloških i patofizioloških mehanizama.“ kazao je dr. Elnur Smajić, predsjednik Organizacionog odbora Simpozija kardioneurologija Tuzla 2018 „Srce i mozak u interakciji“.