Prvi simpozij dječije i adolescentne psihijatrije Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem

Prvi simpozij dječije i adolescentne psihijatrije Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem

posted in: Vijesti | 0

U Hotelu Tuzla u Tuzli svečano je otvoren Prvi simpozij dječije i adolescentne psihijatrije Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem. Simpozij je održan u organizaciji Udruženja za dječiju i adolescentnu psihijatriju u Bosni i Hercegovini, Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, a u saradnji sa Udruženjem psihijatara u Bosni i Hercegovini. Glavna tema simpozija “Zanemarivanje i drugi problemi djece i omladine u savremenom društvu: psihičke posljedice” okupila je stručnjake koji se bave zaštitom psihičkog zdravlja djece i omladine koji su ovom prilikom razmjenjivali znanja, iskustva i aktuelne informacije iz ove oblasti.
Prema riječima predsjednika organizacionog odbora, prof. dr. Izeta Pajevića, načelnika Klinike za psihijatriju, Udruženje za dječiju i adolescentnu psihijatriju u BiH osnovano je prije šest godina i aktivno radi i djeluje u cilju stvaranja preduslova za poboljšanje zaštite mentalnog zdravlja djece i adolescenata. Također je naglasio da Klinika za psihijatriju UKC Tuzla prepoznaje potrebu za psihijatrijskom zaštitom ove populacije te shodno tome kontinuirano vrši edukaciju kadra Odjeljenja za dječiju i adolescentnu psihijatriju, te unaprjeđuje rad ovog odjeljenja, a u toku su i radovi na adaptaciji i opremanju zgrade u kojoj će biti smješteno pomenuto odjeljenje.
Simpozij je zvanično otvorenim proglasio akademik, prof. dr. Enver Zerem koji je istakao da je Akademija nauka i umjetnosti BiH institucija koja ima precizne kriterije koji skupovi imaju relevantnost da ima Akademija pruži pokroviteljstvo te da je simpozij psihijatara te kriterije zadovoljio i on je ponosan što mu je ukazana čast da otvori ovaj za struku značajan skup.
Pored Akademije nauka i umjetnosti BiH pokroviteljstvo simpoziju je pružilo i Evropsko društvo za dječiju i adolescentnu psihijatriju čiji član od ove godine je i Udruženje psihijatara Bosne i Hercegovine.