U UKC Tuzla se održava Četvrta škola akušerske anestezije

U UKC Tuzla se održava Četvrta škola akušerske anestezije

posted in: Vijesti | 0

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla u toku je Četvrta škola akušerske anestezije koja je organizovana u okviru saradnje UKC Tuzla i američke organizacije Kybele.
Tokom svog boravka američki tim ljekara će kao i tokom predhodna tri puta sprovesti edukaciju anesteziologa UKC Tuzla iz oblasti akušerske anestezije, sa akcentom na regionalnu anesteziju i analgeziju u porođaju.
Dr. Ivan Veličković iz SUNY Downstate Medical Center, Brooklyn, New York, je rekao da je Kybele humanitarna organizacija posvećena unapređenju poroditeljstva i njege majke i djeteta. Članovi tima Kybele doniraju svoje vrijeme i stečeno iskustvo kako bi pružili praktičanu obuku u tehnikama koje poboljšavaju kvalitet zdravstvene njege. Dr. Veličković je istakao zadovoljstvo radom ljekara Klinike za anesteziologiju i Klinike za ginekologiju i akušerstvo te brojem urađenih porođaja uz primjenu epiduralne i spinalne anestezije.
Šef anestezije Odsjeka za ginekologiju, prim. dr. Senida Keser je istakla da se u periodu od godinu i po dana oko 15 % porodilja odlučilo za porođaj sa epiduralnom ili spinalnom anestezijom, te da se svakim danom sve veći broj trudnica interesuje za ovu proceduru.
Pored praktične obuke održana su i predavanja eminentnih stručnjaka iz ove oblasti.
Temu “Otežana intubacija kod ginekoloških pacijenata” prezentovao je doc. dr.Gillian Abir, Stanford University, Stanford, CA, USA.
Drugi rad na temu “Spinalna analgezija za porođaj” izlagao je doc.dr. Ivan Veličković, SUNY Downstate Medical Center, Brooklyn, NY, USA.
“Intoksikacija methylenedioxymethamphetaminom MDMA (ekstazijem)” je rad o kojem je govorila dr. Aida Khizkiyayeva, SUNY Downstate Medical Center, Brooklyn NY, USA.
Posljednji rad na temu “Intoksikacija kokainom” izlagala je dr. Annekay Forbes, SUNY Downstate Medical Center, Brooklyn NY, USA.