Završena Sedmica prevencije raka grlića materice

posted in: Vijesti | 0

U okviru obilježavanja Evropske sedmice prevencije raka grlića materice, Klinika za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, u saradnji sa Zavodom za javno zdravstvo TK i Udruženjem studenata MEDICUS I BOHEMSA organizovala je niz aktivnosti u cilju informisanja javnosti o važnosti prevencije raka grlića materice.
Tokom jučerašnjeg dana u Zavodu za odgoj i obrazovanje osoba sa smetnjama u psihičkom i tjelesnom razvoju Tuzla “Kosta Popov” Tuzla održan je završni dio projekta koji je nazvan “Muzikom reci STOP”.

Ovom prilikom, prof. dr. Dženita Ljuca, načelnica Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, predstavila je i rezultate ankete sprovedene u okviru projekta “Stop raku grlića materice”.
Prema njenim riječima, preliminarni rezultati sprovedene ankete pokazuju da 27% anketiranih ispitanika nikada nije uradilo PAPA – test.
Prof. dr. Ljuca istakla je da će zaposlenici Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla nastaviti sa projektom te još intenzivnije raditi sa određenim populacijama žena, kao što je to ove godine bio primjer sa majkama djece ometene u razvoju, i do 2026. godine pokušati ostvariti cilj reduciranja raka grlića materice.