Na konferenciji za novinare najavljena izgradnja Roditeljske kuće

posted in: Vijesti | 0

U povodu obilježavanja 15. februara – Međunarodnog dana djece oboljele i liječene od raka na Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla održana je konferencija za novinare na kojoj su najavljene aktivnosti u cilju podizanja svijesti javnosti o pedijatrijskom kanceru, ali i o problemima i poteškoćama na koje nailaze djeca oboljela od raka i njihove porodice. Konferenciju su organizovali Klinika za dječije bolesti UKC Tuzla i Udruženje Srce za djecu oboljelu od raka u FBiH čiji su predstavnici ovom prilikom najavili i izgradnju Roditeljske kuće.

Direktor UKC Tuzla, prof. dr. Nešad Hotić je istakao da je Klinika za dječije bolesti u posljednjem periodu puno uložila na zanavljanje opreme i kadra, ali i u projekte rekonstrukcije i adaptacije objekta. Prema njegovim riječima,izgradnja Roditeljske kuće predstavlja tačku na mukotrpan rad svih zaposlenika Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Klinike za dječije bolesti jer je ostvarena mogućnost postavljanja dijagnoze, primjene lijekova i hemoterapije kod najtežeg oboljenja djece.

Da je Univerzitetski klinički centar Tuzla uputio zahtjev za uknjižavanjem zemljišta na kojem će se graditi Roditeljska kuća potvrdio je ministar zdravstva TK, dr. Bahrudin Hadžiefendić. “U proceduru prema Skupštini TK, kao osnivaču UKC Tuzla, uputili smo zahtjev za uknjižavanje određenog dijela zemljišta na kojem bi trebala biti izgrađena Roditeljska kuća. Procedura je u toku i ne sumnjam da će ovo biti jednoglasno izglasano jer postojanje jedne ovakve kuće je nemjerljiv doprinos Udruženja ‘Srce za djecu oboljelu od raka FBiH’ i generalno svih onih koji će učestvovati u ovoj priči. Ovo nije bolest samo djeteta već i cijele porodice koja se susreće sa tim problemom”, rekao je u svojoj izjavi novinarima ministar Hadžiefendić.

Na konferenciji za novinare obratila se i prim.dr. Amila Latifagić, šef Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti koja je istakla da je u protekle dvije godine u Tuzli liječeno 26 novootkrivenih malignih oboljenja. Prema njenim riječima, Tuzla u ovom segmentu ima jedan kontinuitet, a broj oboljele djece u prosjeku godišnje iznosi od 12 do 15. “Dijagnostika kojom dolazimo do malignog oboljenja je vrlo kompleksna, a terapijski pristupi su kombinovani. Mi koristimo protokole koji se primjenjuju u svijetu, a uz hemoterapiju koristimo radioterapiju ili hirušku terapiju, u zavisnosti od vrste tumora”, rekla je dr. Latifagić. Ona je istakla da su najčešće maligne bolesti dječije dobi akutne leukemije, tumori centralnog nervnog sistema i limfomi, odnosno tumori limfhnih žlijezda. Tumori se, prema njenim riječima, najčešće javljaju u dobi od pet godina i u periodu puberteta.

Načelnik Klinike za dječije bolesti, dr. med. sc. Edin Husarić je ovom prilikom rekao da Klinika za dječije bolesti prati svjetske standarde kad je u pitanju statistika liječenja djece od ove vrste oboljenja, te da će osoblje Odjeljenja hematologije i onkologije nastaviti sa kontinuiranom edukacijom u cilju praćenja najsavremenijih protokola kod liječenja djece.

Roditeljska kuća bi trebala biti izgrađena u krugu Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, u blizini Klinike za dječije bolesti, a prema riječima predsjednika Udruženja “Srce za djecu oboljelu od raka FBiH” Fikreta Kubata, vrijednost objekta veličine 400 metara kvadratnih iznosi oko 700.000 KM, a prema idejnom rješenju objekat će raspolagati sa dnevnim boravkom i pet soba.

Novinarima se obratila i Atifa Buldić-Bešić, majka petogodišnje djevojčice koja je 2016. godine sa svojom kćerkom boravila u Roditeljskoj kući u Sarajevu. “U Roditeljskoj kući smo boravili sedam mjeseci, a moja kćerka se tamo osjećala sigurno, jer su s nama mogli biti i njen otac i brat. Imala je priliku da se igra sa drugom djecom, a gubitak kose je lakše podnosila, jer su u kući boravila i druga djeca koja su imala ćelave glavice”, navela je Buldić-Bešić.