Posjeta premijera TK i resornog ministra zdravlja u povodu Međunarodnog dana djece oboljele od raka

Posjeta premijera TK i resornog ministra zdravlja u povodu Međunarodnog dana djece oboljele od raka

posted in: Vijesti | 0

U povodu obilježavanja 15. februara – Međunarodnog dana djece oboljele od raka, premijer TK Jakub Suljkanović i ministar zdravstva Bahrudin Hadžiefendić, zajedno sa predstavnicima Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele i izliječene od leukemije i drugih malignih bolesti (PIPOL) posjetili su pacijente Odjeljenja za hematologiju i onkologiju Klinike za dječje bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Tim povodom djeci su uručili poklon pakete i poruke podrške i ohrabrenja od vršnjaka sa područja Tuzlanskog kantona.

„Danas smo imali priliku ovoj djeci i njihovim roditeljima unijeti dašak radosti i ohrabrenja u borbi koju vode sa ovom teškom bolešću. Zaželjeli smo im brz oporavak i povratak kućama. Današnja posjeta, ali i mnoge druge aktivnosti koje provodimo su suport ovoj djeci i njihovim roditeljima koji zajedno proživljavaju taj teški period. Kada su u pitanju ova oboljenja, iako je stepen izlječenja relativno veliki, treba imati na umu da se radi o dugotrajnom oporavku i teškom periodu kroz koji prolazi cijela porodica“, rekao je ministar zdravstva TK, dr. Bahrudin Hadžiefendić.

Obilježavanje Međunarodnog dana djece oboljele od raka nastavljeno je na trgu Slobode u Tuzli, gdje su predstavnici Udruženja PIPOL u saradnji sa Udruženjem studenata medicine „MEDICUS“, organizovali puštanje u zrak 60 šarenih balona kao simbol za 60 novoboljelih mališana na godišnjem nivou u FBiH, od kojih je trećina registrovana na području Tuzlanskog kantona. Izveden je i perfomans u okviru kojeg je formirana velika „živa ljudska zlatna vrpca“ koja je simbol borbe protiv raka u dječijem dobu.