Održana svečana ceremonija otvaranja Tuzla Brain Week

Održana svečana ceremonija otvaranja Tuzla Brain Week

posted in: Vijesti | 0

Šesti Tuzla Brain Week otvoren je juče u amfiteatru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli. Tuzla Brain Week je projekat studenata Medicinskog fakulteta u okviru kojeg se svake godine obilježava Evropska sedmica mozga. Ove godine glavna tema projekta je „neuroplastičnost mozga“.

“Mozak pored svih dostignuća u medicini ostaje najveća naučna nepoznanica u jednom modernom svijetu. Puno toga se još ima za istražiti. Ono što mi želimo potaknuti je da mladi ljudi razmišljaju mozgom i da se aktivno uključe u sedmicu posvećenu mozgu. Izbor teme je vrlo aktuelan jer se do prije dvadesetak godina mislilo da je mozak organ koji nema mogućnost prilagodbe raznim situacijama pa i oboljenjima, odnosno da nema mogućnost regeneracije. Međutim, postoje mnoge funkcije koje nervna ćelija može da obnovi. Mozak je aktivan, plastičan organ koji se spremno adaptira na okruženje i novonastale situacije”, rekao je ovom prilikom prof. dr. Dževdet Smajlović, načelnik Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla.

Tokom svečane ceremonije otvaranja Šestog Tuzla Brain Weeka obratili su se koordinator ovogodišnjeg projekta Adnan Mujanović, predsjednik Studentskog vijeća “MEDICUS” Sejfo Begić, načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla prof.dr. Dževdet Smajlović, načelnik Klinike za neurohirurgiju UKC Tuzla prof. dr. Mirsad Hodžić, dekan Medicinskog fakulteta Tuzla prof. dr. Selmira Brkić, predsjednik Ljekarske komore TK prof. dr. Haris Huseinagić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla prof. dr. Fahrija Skokić, rektor Univerziteta u Tuzli prof. dr. Nermina Hadžigrahić, gradonačelnik Grada Tuzla Jasmin Imamović i premijer TK Jakub Suljkanović.

Poslije formalnog dijela ceremonije uslijedila su i plenarna predavanja.
Očekuje se da će “Tuzla Brain Week” ove godine kroz niz naučnih predavanja i radionica, a koje će okupiti brojne stručnjake i studente iz oblasti neurologije, neurohirurgije, psihijatrije, biomedicine, genetičkog inžinjeringa, javnog zdravstva, donijeti nove naučne pomake u neuro nauci.