Svečanom ceremonijom otvoren 7. kongres medicinskih sestara i tehničara Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem

Svečanom ceremonijom otvoren 7. kongres medicinskih sestara i tehničara Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem

posted in: Vijesti | 0

U Kristalnoj dvorani hotela Tuzla u Tuzli, sinoć, 11. aprila 2019. godine održana je svečana ceremonija otvaranja Sedmog kongresa medicinskih sestara i tehničara Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem.
Organizator kongresa za cilj je imao predstaviti savremena dostignuća u ključnim oblastima zdravstvene njege i zdravstva uopšte. Pored prestižnog značaja u unapređenju sestrinstva u BiH kongres će doprinijeti i uspostavljanju, ali i nastavku saradnje na međunarodnom nivou.
Predsjednika organizacionog odbora kongresa, Mirza Jahić, pomoćnik direktora za sestrinstvo UKC Tuzla i predsjednik Komore medicinskih sestara i tehničara TK, ovom prilikom je rekao da će Sedmi kongres medicinskih sestara i tehničara imati multidisciplinaran pristup i među predavačima će biti zdravstveni profesionalci raznih profila koji će svojim edukatvnim predavanjima doprinijeti unaprjeđenju teoretskih i praktičnih vještina u oblasti sestrinstva. On je također istakao da će u dva dana trajanja kongresa biti održano 15 sesija na kojima će se govoriti o savremenim pristupima u sestrinstvu, obrazovanju medicinskih sestara i edukacija, menadžmentu u zdravstvu, informacijskim tehnologijima u zdravstvu, ali i organizaciji i poboljšanju kvaliteta u zdravstvu.
Sedmi kongres medicinskih sestara i tehničara Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem bit će održan u organizaciji Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Komore zdravstvenih tehničara Tuzlanskog kantona, a pod pokroviteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona i Ministarstva zdravstva Tuzlanskog kantona.
Čast da kongres proglasi otvorenim pripala je premijeru Tuzlanskog kantona, Jakubu Suljkanoviću koji je istakao da su medicinski tehničari nezaobilazan segment u funkcioniranju cijelog zdravstvenog sistema. Premijer je ovom prilikom istakao i da je Vlada TK za ovu godinu kroz finansijske dokumente predvidjela sredstva za dodatno unaprjeđenje zdravstvenog sistema, što za cilj ima olakšati i unaprijediti uslove rada svih uposlenika u zdravstvu.