Održana Peta škola akušerske anestezije

posted in: Vijesti | 0

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla održana je Peta škola akušerske anestezije koja je organizovana u okviru saradnje UKC Tuzla i američke organizacije Kybele koja je posvećena poboljšanju uslova porođaja u svijetu.
Tim povodom u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla boravili su eminentni stručnjaci iz oblasti akušerske anestezije, prof. dr. Edward Ed Riley, dr. Jalal Nanji i dr Neil Kalariya sa Stanford University, USA.
Tokom svog boravka američki tim ljekara održao je trodnevnu radionicu iz praktičnog dijela i stručna predavanja na kojima su se razmatrale teme iz područja akušerske anestezije, sa akcentom na regionalnu anesteziju i analgeziju u porođaju.
Polaznici su bili anesteziolozi iz Tuzle, Sarajeva, Mostara, Bihaća, Zenice, Orašja i Travnika.
Voditelji, kao i polaznici škole istu su ocijenili vrlo uspješnom, te izrazili nadu da će se nastaviti održavanje ove vrste edukacija u cilju povećanja procenta carskih rezova koji se rade u spinalnoj anesteziji i na taj način doprinijeti sigurnijem i lakšem porođaju porodilja. Također naglasili su značaj uže saradnje anesteziologa sa ginekolozima, neonatolozima i medicinskim sestarama akušerkama kako bi se regionalna anestezija uvrstila u standardne procedure pri porođaju u zdravstvenim centrima u BiH.
Prim. dr. Senida Keser, šef anestezije Odsjeka za ginekologiju UKC Tuzla je rekla da anesteziolozi intenzivno rade na uputstvu za sve trudnice, buduće porodilje, u kojima će se na jednostavan i razumljiv način, u skladu sa smjernicama akušerskih anesteziologa, objasniti davanje epiduralne i spinalne anestezije prilikom poroda. Prema njenim riječima, do sada održane četiri škole akušerske anestezije dale su odlične rezultate, jer je procent carskih rezova urađenih u spinalnoj anesteziji na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla prešao 40 posto, a obezboljavanje porođaja 16 posto. Dr. Keser je naglasila i to da nisu sve porodilje kandidati za ove metode, te se o tome odluka može donijeti tek nakon anesteziološkog pregleda iz razloga što pojedine pacijentice imaju oboljenja koja zahtjevaju određene pristupe.