Održan okrugli sto na temu “Prevencija maloljetničkih trudnoća”

posted in: Vijesti | 0

U organizaciji Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, a u saradnji sa Udruženjem ginekologa i perinatologa Tuzlanskog kantona, Populacijske fondacije Ujedinjenih nacija Bosne i Hercegovine (UNFPA BiH) i Fondacije fami danas je održan okrugli sto na temu “Prevencija maloljetničkih trudnoća”.

Prema riječima načelnice Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla Dženite Ljuce, podaci Klinike za ginekologiju i akušertvo UKC Tuzla ukazuju na porast broja maloljetničkih trudnoća u Tuzlanskom kantonu, što predstavlja značajan zdravstveni problem koji zahtijeva hitan odgovor relevantnih sektora društva kako bi se prevncijom maloljetničkih trudnoća i njihovih posljedica zaštitilo zdravlje djevojaka, djevojčica i mladih uopće. “U vremenskom periodu od 2015. do 2019. godine na Klinici za ginekologiju i akušerstvo zabilježeno je 276 maloljetničkih porođaja, 27 pobačaja i 31 spontani pobačaj, što ukazuje na gorući problem. Iz tog razloga smo odlučili organizovati okrugli sto kako bi multidisciplinarnim pristupom usaglasili stavove oko prevencije maloljetničke trudnoće”, rekla je prof.dr. Ljuca.

Enida Imamović, programski analitičar za seksualno i reproduktivno zdravlje mladih Populacijske fondacije Ujedinjenih nacija Bosne i Hercegovine (UNFPA BiH) je istakla da se Populacijska fondacija UN zalaže za dostupnost provjerenih i pouzdanih informacija o seksualnom i reproduktivnom zdravlju cjelokupnog stanovništva, te podržava uvođenje edukacije o seksualnosti u obrazovni sistem.

Prisutnima se obratila i ministrica obrazovanja, Fahreta Brašnjić koja je najavila uvođenje dobno prilagođene edukacije u nastavni plan i program, u okviru postojećih predmeta, osnovnog obrazovanja.