Tuzla domaćin 5. nefrološkog kongresa BiH sa međunarodnim učešćem

Tuzla domaćin 5. nefrološkog kongresa BiH sa međunarodnim učešćem

posted in: Vijesti | 0

Svečanom ceremonijom u Hotelu Mellain u Tuzli sinoć otvoren 5. nefrološki kongres u Bosni i Hercegovini sa međunarodnim učešćem.
Organizator ovog značajnog događaja je Udruženje ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega Bosne i Hercegovine.
Program kongresa uključuje plenarne sesije i pozvana predavanja najznačajnijih nefrologa iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, oralne i poster prezentacije, te satelitske simpozije posvećene aktuelnim terapijskim tretmanima iz oblasti kliničke nefrologije, hipertenzije i dijalize, dok će posebna pažnja biti posvećena transplantaciji bubrega iz razloga što se Bosna i Hercegovina ubraja u evropske zemlje s vrlo niskom stopom bubrežne transplantacije.
Predsjednik naučnog odbora kongresa, prof. dr. Enisa Mešić ističe da je cilj organizatora kongresa razmotriti trenutne uslove za efikasnu održivost transplantacijskog programa u BiH, te animirati širu javnost u Bosni i Hercegovini o značaju transplantacije i doniranja organa.
Predsjednik Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega BiH i predsjednik Organizacionog odbora kongresa, prof. dr Halima Resić ističe da se 2019. godine navršava 20 godina uspješnog transplantacijskog programa u UKC Tuzla što je bio jedan od razloga da se 5. nefrološki kongres u BiH održi baš u Tuzli. Ona također ističe da je od 386 transplantacija bubrega 200 transplantirano u Tuzli, ali da je potrebno taj broj povećati, te je kongresna edukacija iz te oblasti još jedan način da se pokuša ukazati na ovaj problem i uticati na povećanje broja transplantacija bubrega u BiH.