Otvoreni Sedamnaesti psihijatrijski dani  Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem

Otvoreni Sedamnaesti psihijatrijski dani Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem

posted in: Vijesti | 0

U Hotelu Mellain u Tuzli, svečanom ceremonijom, danas su otvoreni Sedamnaesti psihijatrijski dani Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem. Ovaj značajan stručni skup održat će se u organizaciji Udruženja psihijatara u Bosni i Hercegovini, Udruženja za dječju i adolescentnu psihijatriju u Bosni i Hercegovini i Klinike za psihijatriju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, a uz pokroviteljstvo Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine i Evropske psihijatrijske asocijacije.

Predsjednik Udruženja psihijatara u BiH i predsjednik organizacionog odbora Sedamnaestih psihijatrijskih dana Bosne i Hercegovine, prof. dr. Izet Pajević u svom obraćanju je istakao da je ovaj stručni skup prilika da stručnjaci iz oblasti mentalnog zdravlja, psihijatrije, neuropsihijatrije i neuroznanosti međusobno razmjene iskustva i aktuelne informacije u okviru glavne teme “Liječenje u psihijatriji: aktuelnosti i dileme”.
„Okolnosti u savremenom svijetu su takve da je broj psihičkih oboljenja sve veći, što zahtijeva preispitivanje postojećih i iznalaženje novih metoda prevencije i liječenja. Zato će složen i značajan zadatak eminentnih stručnjaka biti da tokom simpozija predstave aktuelnosti u oblasti liječenja u psihijatriji, kao i dileme koje se javljaju u svakodnevnoj kliničkoj praksi“, rekao je prof. dr. Pajević

Sedamnaeste psihijatrijske dane Bosne i Hercegovine službeno otvorenim je proglasila akademik, prof. dr. Mirsada Hukić koja je u svom obraćanju naglasila značaj kontinuiteta edukacije i razvoja psihijatrije kao posebne naučne discipline koja se bavi zaštitom i unapređenjem mentalnog zdravlja.

Tokom prvog dana programom su predviđena predavanja iz oblasti psihijatrije odrasle dobi, dok će se drugog dana održati Drugi simpozij Udruženja za dječju i adolescentnu psihijatriju u Bosni i Hercegovini na temu Psihijatrija dječije i adolescentne dobi.