UKC Tuzla dobio vrijednu donaciju EU u borbi protiv COVID-19

UKC Tuzla dobio vrijednu donaciju EU u borbi protiv COVID-19

posted in: Vijesti | 0

Univerzitetski klinički centar Tuzla dobio vrijednu donaciju u kojoj se nalaze ekstraktor nukleinskih kiselina koji će znatno ubrzati postupak obrade briseva pacijenata za koje se sumnja da su zaraženi koronavirusom, četiri ventilatora Mindray SV-300 i dva ultrazvučna aparata.

Donacija medicinske opreme, u vrijednosti od 373.000 konvertibilnih maraka, nabavljena je iz sredstava Evropske unije, u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa, koji provodi UNDP BiH.

“Ovo je dio jedne generalne pomoći koju Evropska unija pruža širom zemlje. Mi znamo da ima mnogo potreba, a ovo je samo dio naše kontinuirane pomoći koju pružamo BiH u krizi s COVID- 19. Mi smo do sada investirali već 7 miliona eura u pomoć za BiH u okviru našeg osiguranja medicinske opreme Bosni i Hercegovini. Ne treba zaboraviti da, pored pomoći u zdravstvu, mi također pružamo pomoć i ekonomiji BiH zbog velikih problema s oporavkom. EU je do sada sada pružila pomoć u iznosu od 73 miliona eura za održavanje radnih mjesta. Pružit ćemo još 250 miliona eura pomoći za generalnu makroekonomsku pomoć i oporavak”, istaknuo je Nicolas Bizel iz Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Na donaciji se zahvalio direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, prof. dr. Vahid Jusufović “Sve ovo će doprinijeti ubrzanju rezultata PCR testiranja, a to nam je nedostajalo od samog početka. Sve što smo do sada dobili kao donaciju od strane EU zaista je bilo veoma kvalitetno, stoga im dugujem veliku zahvalnost” rekao je prof. dr. Jusufović.

Donacija EU od velikog je značaja i za Zavod za mikrobiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla u kojem se dnevno izvrši između 300 i 400 analiza briseva osoba kod kojih postoji sumnja na zarazu koronavirusom.
“Mi sada imamo automatsku ekstrakciju koja omogućava veći broj testiranja, standardizirajući i olakšavajući nama rad. Ovo će u određenoj mjeri smanjiti zamor kod naših zaposlenika, koji je veoma prisutan jer mi kontinuirano radimo 24 sata u laboratorijama, a u velikoj mjeri je zastupljen manuelni rad uz razna analiziranja. Također, novim aparatom smanjit ćemo i vrijeme čekanja rezultata, što je veoma važno za pacijente, ali i zaposlenike epidemiološke službe”, rekao je šef Zavoda za mikrobiologiju, prof. dr. Nijaz Tihić.