Svjetska sedmica dojenja

Svjetska sedmica dojenja

posted in: Vijesti | 0

Svjetska sedmica dojenja se i ove godine obilježava u periodu od 1. do 7. augusta u više od 170 zemalja svijeta. Cilj obilježavanje je povećanje znanja i svijesti o značaju i prednostima dojenja i pružanje podrške dojenju. Slogan ovogodišnje Svjetske sedmice dojenja nosi naziv “Podržite dojenje za zdraviju Planetu”. Osim dobrobiti za zdravlje djeteta,dojenje pokazuje pozitivne učinke i na zdravlje majke te doprinosi manjoj učestalosti raka dojki i jajnika, šećerne bolesti i visokog pritiska. Dojenje ne zahtijeva dodatne proizvodne lance i procese koji imaju negativan uticaj na okoliš.

S novonastalim stanjem svjetske epidemije bolesti COVID-19, postavlja se pitanje može li se on i njegov uzročnik SARS-CoV2 prenijeti s majke na dijete tokom dojenja. Smjernicama iz Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a dokazano je da nema vertikalne transmisije odnosno nema prenosa virusa kroz placentu, jer nije dokazan u plodovoj vodi niti je dokazan u respiratornim putevima djeteta odmah po rođenju.Prijenos virusa COVID-19 preko majčinog mlijeka i dojenjem nije utvrđen. ”Covid pozitivna majka treba da doji dijete ukoliko njeno zdravstveno stanje to dozvoljava ali uz pridržavanje higijenskih mjera, obavezno je korištenje maske, pranje ruku i dezinfikovanje prostora u kojem borave majka i beba”, kazala je prof. dr. Fahrija Skokic, neonatolog. Dojenje je jednostavno, besplatno i dostupno,a pri tom nosi brojne koristi za dijete, majku, ali i cijelo društvo, dok neostvarivanje dojenja nosi povećane rizike za zdravlje.”Svjetska sedmica dojenja je idealna prilika da podržimo zdrav temelj u životu, da što više majke stimulišemo na bilo koji način da doje, da im pomognemo da prebrode krize.Naš zadatak je da vratimo sklad prirodi, zbog toga je ovaj slogan “Podržite dojenje za zdraviju Planetu” odličan, poruka je prof. dr. Skokić.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje dojenje šest mjeseci i dojenje uz zahtjev do dvije godine. Prvih šest mjeseci iz majčinog mlijeka djeca dobijaju sve nutritivne sastojke, do godinu dana polovinu potrebnih nutritijenta, a do druge godine trećinu. Što znači da se od 6 mjeseci može davati neki dodatak ali bez prekidanja dojenja.