Prijem kod gradonačelnika

posted in: Sample Data-Articles | 0

U Kabinetu gradonačelnika Tuzle danas je upriličen prijem za prof. dr. Ferdinanda Müllbahera, uvaženog stručnjaka uključenog u saradnju i edukativne projekte transplant programa UKC Tuzla. Uz prof. dr. Müllbahera u posjeti kod gradonačelnika boravili su direktor UKC Tuzla doc. dr. Nešad Hotić, pomoćnik direktora za medicinske poslove prof. dr. Fahrija Skokić, načelnik Klinike za interne bolesti prof. dr. Emir Hodžić i šef Odsjeka za transplantaciju bubrega prof. dr. Senaid Trnačević.

Prof. dr. Ferdinand Müllbaher je dugogodišnji prijatelj Bosne i Hercegovine i Tuzle koji je od 1999. godine uključen u implementaciju transplant programa u JZU UKC Tuzla. Prof. dr. Muhlbacher je 15. 09. 1999. godine uradio prvu transplantaciju bubrega u UKC Tuzla, što je bila i prva transplantacija bubrega nakon rata u BiH. Za vrijeme svoje bogate karijere učestvovao je u transplantaciji oko 5000 bubrega i 800 transplantacija jetre. Obučavao je ljekare iz hirurgije transplantacije iz Slovenije , Hrvatske , Srbije, Mađarske, Holandije, Rumunije, Japana, Sudana, Egipta, Kine, Argentine i Bosne i Hercegovine.

Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je tokom razgovora istakao veliko zadovoljstvo zbog posjete prof. dr. Müllbahera za kojeg je rekao da je čovjek koji je doprinio razvoju bosanskohercegovačke medicine. „Za velika djela nije dovoljno biti dobar čovjek, nego morate biti i dobar stručnjak, što prof. dr. Müllbaher svakako i jeste. On je čest gost našeg grada, koji je dolazio da radi i doprinosi razvoju našeg transplant programa, ali ovaj put ja sam insistirao da dođe i u gradsku kuću da bi mu mogao zahvaliti u svoje, ali i u ime svih građana grada Tuzle“, rekao je ovom prilikom gradonačelnik Imamović, koji je gostu u znak zahvalnosti za nesebičnu i humanu misiju uručio monografiju crteža Ismeta Mujezinovića.

Prof. dr. Ferdinand Müllbaher je rekao da jako voli Tuzlu, da je zadovoljan postignutim rezultatima koje je ostvario tim za transplantaciju bubrega UKC-a Tuzla, ali da bi trebalo više raditi na razvoju kadaverične transplantacije. „Moj najbolji ostvareni projekat je projekat transplantacije u Tuzli iz razloga što taj projekat i dalje živi i postoji. Ovdje su ljekari edukovani i moja pomoć im odavno nije potrebna, ali zemlja kao što je Bosna i Hercegovina bi na godišnjem nivou trebala imati 100 do 150 urađenih transplantacija. To je nemoguće ostvariti bez razvoja kadaverične transplantacije. Dramatično je to da ovdje imate veliki broj bolesnika na hemodijalizi koji imaju loš kvalitet života, koji kraće žive i jako mnogo koštaju državu. Potrebno je više raditi na razvoju projekta dobivanja organa od potencijalno mrtvih osoba. U svim dijelovima svijeta 80% organa koji se dobiju za transplantaciju su od bolesnika sa dokazanom moždanom smrti“, rekao je prof. dr. Müllbaher.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla doc. dr. Nešad Hotić je rekao da je tokom svoje posjete 1999. godine prof. dr. Müllbaher rekao da UKC Tuzla ima uslove za uvođenje transplant programa. „Nakon dva mjeseca od posjete prof. dr. Ferdinanda Müllbahera i razgovora o implementaciji projekta transplantacije organa u UKC Tuzla urađena je prva transplantacija. Do danas je urađeno 138 transplantacija bubrega, od čega je 6 bubrega transplantirano djeci koja će rasti i odrasti sa bubregom“, rekao je doc. dr. Hotić i dodao da je prof. dr. Ferdinand Müllbaher dao doprinos i u edukaciji 24 medicinska stručnjaka koja su boravili na edukaciji u AKH u Beču.

Tokom jučerašnjeg dana, uz superviziju prof. dr. Ferdinanda Müllbahera, tim za transplantaciju bubrega uradio je transplantaciju bubrega pacijentu kojem je donor bila majka.