Malapsorpcija je sindrom nedovoljne apsorpcije jednostavnih hranjivih tvari (aminokiselina, masti, vitamina ili monosaharida) u crijevu. Malapsorpciju mogu izazvati mnoge bolesti.

Što je celijakija?
Celijakija je nasljedni poremećaj koji uzrokuje osjetljivost na gluten, bjelančevinu žitarica koja se pretežno nalazi u pšenici, raži te manjim dijelom u ječmu i zobi. Ne može se probaviti, oštećuje sluznicu crijeva i sprječava probavu druge hrane.

Opis bolesti
Dugotrajna malapsorpcija važnih hranjivih tvari dovodi do promjena u građi i funkciji crijeva.

Tko obolijeva?
Jedinstveni genetski biljeg nije poznat. Možete dobiti celijakiju ako je ima neko iz vaše porodice. Može se javiti u dječjoj i odrasloj dobi. Kod žena se manifestira ranije nego kod muškaraca.

Simptomi
Celijakija se ponekad javlja u djetinjstvu, prije treće godine života. Djeca koja boluju od celijakije osjećaju se nemirno i nervozno, gube na težini i općenito zaostaju u tjelesnom razvoju. Imaju obilne i blijede stolice neugodna mirisa. Može se javiti i nadutost. Ako se bolest pojavi u odrasloj dobi, mogu se pojaviti razni simptomi, od proljeva, stolice s posebnim mirisom i gubitka težine do postupnog umora. U žena može doći do poremećaja u menstrualnom ciklusu, tj. prestanka menstruacije i neredovitih menstruacija. Ako mislite da je vaše dijete prestalo dobivati na težini ili vrlo malo dobiva na težini odvedite ga na pregled kod dječjeg ljekara . Ako se odrasla osoba stalno osjeća umornom bez nekog posebnog razloga ima česte proljeve i stolice neobičnog izgleda (npr. ako se teško ispiru sa školjke) tada mora posjetiti ljekara .

Koje se pretrage mogu napraviti?
Ljekara može započeti s pretragama krvi. Možda ćete morati davati stolice nekoliko dana zbog laboratorijskih testova. Nakon rezultata prvih pretraga ljekara će uputiti bolesnika na daljnju obradu.

Liječenje
Iz prehrane treba odmah izbaciti gluten. To znači da se mora izbjegavati sve što sadrži pšenicu, uključujući obični kruh, tijesto, kolače, slastice i neke žitarice. Također se mora izbjegavati hrana koja sadrži raž, zob i ječam. Postoje proizvodi bez glutena (brašno, kruh, tijesto) koje se mogu nabaviti. Do kraja života mora se biti na bezglutenskoj dijeti. To na prvi pogled može izgledati kao problem, ali vaš ljekara može vas uputiti dijetetičaru koji će vam dati dobre ideje i savjete. Možete kupiti posebne kuharice za dijetu bez glutena, kao i posebne brošure Društva oboljelih od celijakije. Ako je malapsorpcija nastala zbog neke druge bolesti (npr. malapsorpcija masti zbog upale gušterače) tj. ako se ne radi o celijakiji, potrebno je liječiti uzrok.

Prognoza
Provjeravanje svega što jedete kako bi bili sigurni da ne sadržava pšenicu prijeći će vam u naviku. Čak i mala količina glutena može vratiti simptome i oštetiti crijeva te je stoga vrlo važno da se strogo držite dijete. Kad započnete dijetu bez glutena, simptomi bi trebali nestati, a ljekara ćete morati posjetiti samo u slučaju ako se pojave problemi. Celijakija je ozbiljna bolest, ali pridržavanjem dijete i poštivanjem uputa ljekara , može se sasvim normalno živjeti i raditi. Ako se simptomi ponovno jave, ponovno dobijete proljev koji bi potrajao sedmicu ili dvije, ili ako iznenada izgubite na težini, posjetite svoga ljekara .