Majčino mlijeko je idealna hrana za razvoj svih organa a posebno mozga. Dojenje osnažuje ženu i čini je svjesnom da radi najbolje za svoje dijete. Dojena djeca brže sazrijevaju, osjećaju sigurnost u krilu majke što im kasnije pomaže da se razviju u stabilne ličnosti Majčino mlijeko i dojenje nema zamjene. Dojenje je više od hranjenja. Ono zadovoljava sve potrebe djeteta kao što mlijeko drugih sisara zadovoljavapotrebe mladunčadi upravo njihove vrste.

Hranljivi kvaliteti majčinog mlijeka

Majčino mlijeko je idealna hrana za razvoj svih organa a posebno mozga. Specifičnost sastava koji se mijenja kako u toku dana tako i tokom sazrijevanja djeteta daje mu jedinstvenost koju tehnologija ne može imitirati. Holesterol i ostali mikroelementi se lahko koriste iz majčinog mlijeka dok ih u kravljem mlijeku ili nema ili se teško iskorištavaju.
Savršeni sklad sastava potrebnih elemenata u majčinom mlijeku omogućava rast i adekvatan razvoj mozga djeteta što je od izuzetne važnosti za savršen intelektualni razvoj djeteta. Sastav bjelančevina u majčinom mlijeku je takav da pored uloge u rastu djeteta imaju ulogu u zaštiti od infekcija podstičući rast i prenos mikroelemenata potrebnih za funkcionisanje cijelog organizma. Zaštita od infekcija koju pruža majčino mlijeko zasniva se na prisustvu leukocita, antitijela i drugih aktivnih faktora koji predstavljaju zaštitu od infekcija svih organa.
To su ograni za disanje, mokraćni kanali, organi za varenje i ostali. Posebno treba istaknuti zaštitu od proliva, upale uha, akutnih i hroničnih upalnih promjena kao i alergijskih manifestacija kao što je astma, auto-imune bolesti i druga obolenja. Manje je malignih oboljenja kao i ostalih hroničnih bolesti poput šećerne bolesti, hronične upale crijeva i slične bolesti. Dojena djeca brže sazrijevaju, osjećaju sigurnost u krilu majke što im kasnije pomaže da se razviju u stabilne ličnosti. Bolji razvoj nervnog sistema im omogućava bolji razvoj vida, sluha kao i mentalne sposobnosti.

Prednosti dojenja za majku
Dojenje smanjuje rizik od obolijevanja od raka jajnika kao i raka dojke. Oporavak od poroda kao i vraćanje na težinu prije trudnoće je brže kod dojilja. Dojenje osnažuje ženu i čini je svjesnom da radi najbolje za svoje dijete. To zadovoljstvo je veće i od sreće koju osjeća u toku trudnoće. Dojenje razvija kod majke osjećaj samopouzdanja kao i razvoj specifi čne veze sa djetetom. Dojenje smanjuje rizik od osteoporoze jer se u tom periodu povećava sposobnost organizma da resorbuje i čuva kacijum.

Koja stanja zahtijevaju procjenu stručnjaka kako hraniti dojenče?
Prolazne infekcije majke kao što su prehlada, infekcije mokraćnih kanala, upale organa za varenje nisu prepreka za dojenje. To su prolazne virusne ili bakterijske infekcije na koje majka stvara antitijela koja putem mlijeka daje dojenčetu i tako ga štiti od infekcija koje ona boluje. Međutim ako majka boluje od bolesti koje ugrožavaju njen život onda je opravdano ne savjetovati dojenje. Posebno neopravdan strah postoji ako majka uzima lijekove. Svaku situaciju u kojoj majka uzima lijek treba procijeniti i donijeti stručnu odluku uz konsultaciju literature koja daje obrazloženje za svaku terapiju majke.

Ima li stanja kad ne bi trebalo dojiti?

To su rijetke bolesti metabolizma kod djece kao što je galaktozemija gdje postoji nemogučnost korištenja šećera iz majčinog mlijeka pa se savjetuju specijalni pripravci bez laktoze.

Kako nastaje majčino mlijeko?
Kada se porodite i posteljica izađe, nivo hormona koji su održavali trudnoću opada. To je preduslov da drugi hormon, prolaktin, počinje da se lući i on je odgovoran za stvaranje mlijeka. Prolaktin se oslobađa na podražaj novorođenčeta kada pravi pokrete sisanja. Podražaj bradavice šalje signal hipofi zi da lući prolaktin. Pored prolaktina hipofiza luči oksitocin koji djeluje na mišićne niti oko ćelija koje stvaraju mlijeko i ono se skuplja u mliječnim kanalima.

Kako uspjeti u dojenju?
1. Potrebno je da oba roditelja prođu tečaj o dojenju, dok je majka još u fazi trudnoće.
2. Treba znati princip kako grudi funkcionišu.
Poslije 38 nedelja trudnoće moguće je izmusti kolostrum (prvo mlijeko) i to je prilika da se majka nauči tehnici izmuzanja.
3. Odmah po rođenju treba novorođenče staviti na prsa da otpočne sa podojem.
4. Primjena pravilne tehnike je neophodna da bi novorođenče dobro sisalo.

Poslije poroda
U prvih 30 minuta po porodu potrebno je staviti novorođenče na prsa i ponuditi da doji.
Medicinski radnik će pokazati majci kako staviti novorođenče na prsa. Novorođenče će biti budno oko jedan sat po rođenju i treba taj period iskoristiti za kontakt sa majkom i dojenje. Kolostrum je prvo mlijeko. Ono se stvara u manjoj količini pošto je u početku malo mljeka potrebno novorođenčetu. Ono je veoma vrijedno I predstavja prvu imunizaciju novorođenčeta. Također ima i ulogu laksativa što pomaže novorođenčetu da izbaci prvu stolicu, a to je značajno da se izbjegne rana novorođenačka žutica.

Kako dojiti?
Prije podoja namjestite se udobno. Praktičnije je dojiti sjedeći na stolici nego na krevetu. Možete staviti jastuk na krilo da bi lakše pridržavali dijete. Pripremite neko piće da vam je pri ruci pošto većina majki ožedni u toku podoja. U početku je bolje raskomotiti novorođenče da ga toplota ne uspavljuje. Ono voli da se priljubi uz kožu majke jer se tako osjeća sigurnim i lakše mu je dojiti.

Kako pridržavati novorođenče za podoj?
Ako imate dobro iskustvo sa dojenjem predhodne djece onda primijenite tehniku koju preferirate. Međutim, ako ranije niste dojili i nemate iskustvo slijedite ovo upustvo: Novorođenče treba prihvatiti tako da glava bude naspram bradavice. Lakat neka posluži za pridržavanje glave. Vrat novorođenčeta pridržavati uz pomoć raširenih prstiju šake. Glava djeteta neka je između palca i ostalih prstiju.

Kako priljubiti novorođenče na dojku?

Ako počinješ dojenje na lijevoj dojci pridržavaj je sa lijevom rukom. Prsti treba da budu iza smeđeg kruga. Mali prst treba da dodiruje rebro, palac je sa gornje strane iza ivice areole (smeđeg kruga). Bradavica je u nivou nosa kako bi novorođenčete osjetilo miris mlijeka i široko otvorilo usta.

Prva sedmica

Dojenje je zadovoljstvo i za majku i za dijete. Međutim, neke majke trebaju više pomoći nego druge. Svaki par majka-dijete je jedinstven pa čak postoji razlika i u odnosu na predhodno dijete. Djeca se razlikuju u potrebama tako da je važno naučiti šta je normalno a šta nije, da bi što lakše prevazlišli poteškoće sa kojima se susrećete prvih dana.

Pitanja u vezi sa dojenjem Jedna dojka ili obadvije u toku hranjenja?
Uvijek ponuditi obje dojke za svako hranjenje. Dozvoli novorođenčetu da kompletno posisa mlijeko iz jedne dojke prije nego što ponudite drugu. Neka novorođenčad poslije dojenja na jednoj dojci postanu pospana i izgledaju sita. Ovaj perdiod se možeiskoristiti da se promijene pelene i ako i dalje ostane pospano znači da je zadovoljno i sito, a ako pokaže interes da još doji treba mu dozvoliti.

Koju dojku ponuditi prvu?
Počni sa drugom dojkom u odnosu na poslednje dojenje.

Kako često i koliko dugo treba dojiti?
Novorođenče diktira dužinu i učestalost podoja. Ako dojenje traje dugo posavjetujte se sa stručnjakom za dojenje da provjeri je li tehnika dojenja korektna.

Treba li novorođenčetu davati cuclu?
Ne dajite cuclu iz više razloga. Jedan od njih je da bi novorođenče što češće dojilo i tako navuklo mlijeka onoliko koliko mu treba.

Kako znati da li imam dovoljno mlijeka?
Znaci dobre dojilje su:
1. Novorođenče često mokri bistru mokraću
2. Ima često stolicu, žute boje
3. Zadovoljno je poslije podoja
4. Dobro napreduje na težini

Treba li pojiti novorođenče?
Ne treba pojiti novorođenče. U početko podoja mlijeko je vodenije i ugasiti će žeđ. U toku toplijeg vremena treba ih češće dojiti tako da će čestim podojima dobiti više predmlijeka (mlijeka sa većom količinom vode), koje zadovoljava potrebe za tečnošću.Prema tome nema potrebe za dodatnopojenje.

Posljedice dodavanja kravljeg mlijeka ili mliječnih formula djetetu koje je na prirodnoj ishrani
Količina mlijeka u prsima zavisi od količine kuju je dojenče posisalo. Što češće doji to je nadolazak mlijeka u prsa majke veći. Ako se taj ritam poremeti uvođenjem nekog drugog mlijeka, prsa majke će
lučiti manje mlijeka. Sisanje uz pomoć cucle je drugačije nego uz pomoć bradavice tako da se kod dojenčeta stvara konfuzija zbog čega teže prihvata bradavicu.
U crijevima se nalazi normalno veliki broj bakterija. Vještačko mlijeko uništava crijevnu zaštitu koju majčino mlijeko obezbjeđuje što predstavlja veliki rizik za infekcije. Dojenčad na vještačkoj ishrani više boluju od šećerne dolesti, astme, ekcema, alergija i mnogih drugih oboljenja.

Ishrana u periodu dojenja
U periodu dojenja majka ima potrebu za više kalorija, zbog čega češće I osjeća glad. Raznovrsna zdrava hrana je neophodna. Nema potrebe izbjegavati bilo koju hranu,neka apetit bude vodilja i za količinu i za izbor hrane. Tečnost uzimati prema osjećaju žeđi. Kofein prelazi u mlijeko pa ga treba uzimati u umjerenoj količini, kao i kolu i čokoladu.

Alkohol i pušenje

Pušenje nije zdravo kako za majku tako i za dojenče. I alkohol je štetan kako za majku
tako I za dojenče pošto prelazi u mlijeko.