EPIZIOTOMIJA
Epiziotomija (urez međice) je opstetrička operacija kojom se reže međica u središnjoj liniji ili postranično. Obavlja se u svrhu širenja krajnjeg izlaznog dijela mekog porođajnog kanala pri kraju drugog porođajnog doba. Epiziotomija se obavlja u interesu majke i ploda.

Indikacije
Presijecanjem perineuma sprečava se njegov nepravilni rascjep (ruptura perinei) te se time izbjegava oštećenje dna zdjelice, spuštanje i prolaps urogenitalnih organa, nevoljno oticanje mokraće, kao i nastanak vezikovaginalnih i rektovaginalnih fistula.
U interesu ploda epiziotomijom se skraćuje drugo porođajno doba i time sprečava razvoj perinatalne asfiksije ploda, što je naročito značajno kod nedonešenog ploda, krupnog ploda, patoloških položaja, stava i rotacije ploda i njegove glavice (stav zatkom, stražnji smještaj glavice ploda, defleksijski stavovi, duboki poprečni stav).

Tehnika rada
Prema mjestu gdje se pravi urez međice razlikujemo: medijalnu, medio-lateralnu i lateralnu epiziotomiju. Medijalna epiziotomija ima prednost, jer se ne režu mišići već samo medijalna vezivna ploča, a nedostatak joj je što se može lakše produžiti u rascjep sfinktera anusa i rektuma. Lateralna epiziotomija ima prednost, jer ne postoji opasnost njenog proširenja u rascjep rektuma. Izvodi se češće sa desne strane.
Prije pravljenja ureza međica se može anestezirati lokalnim anestetikom, koji se ubrizgva u kožu i mišićno tkivo. Reže se sterilnim makazama, a zasijeca se koža, potkožno tkivo i mišići perineuma (musculus bulbocavernosus, musculus transversus perinei profundus, musculus transversus perinei superfitialis). Šivanje rane epiziotomije vrši se po slojevima. Prvo se šiju zidovi vagine sa paravaginalnim tkivom, zatim mišići perineuma, potkožno tkivo i koža.

Komplikacije
Komplikacije epiziotomije su hematomi koji nastaju ako se ne podvežu krvni sudovi. Najčešća komplikacija je infekcija rane. Inficiranu ranu treba otvoriti, te liječiti antibioticima i lokalno oblozima. Rana u ovom slučaju može zarasti spontano (per secundam) ili se rana naknadno ponovo šije nakon liječenja infekcije (resutura).