Definicija
Parafimoza nastaje kad se koža na vrhu penisa, prepucij, koja je prevučena preko glavića stegne ispod glave penisa poput čvrstog prstena. Zbog toga se poremeti venska cirkulacija, nastaju jaki bolovi i oteklina. Parafimoza se javlja kod muškaraca koji nisu obrezani. Blaži slučajevi imaju dobru prognozu, a kod težih mogu ostati i neželjene posljedice. Zbog toga parafimozu treba shvatiti kao hitno stanje u urologiji.

Uzrok
Parafimoza obično nastaje kad je prepucij povučen ispod glave penisa kroz duže vrijeme, često zbog dijagnostičkih testova, pregleda ili medicinskih zahvata: kateterizacije i cistoskopije. Rjeđe je parafimoza samostalno uzrokovana, npr. nakon piercinga penisa ili upotrebe raznih seksualnih pomagala.

Liječenje
Kad se ovo stanje dogodi potrebno je izbjegavati samostalno nasilno prevlačenje prepucija.
Liječenje može biti konzervativno ili hirurško.
Konzervativno liječenje obuhvaća smirivanje pacijenta, smanjenje otekline prepucija i vraćanje prepucija u originalni položaj i stanje. Za smanjenje otekline koristi se nekoliko metoda: oblozi s ledom, omotavanje penisa i pritisak rukom mehanički otklanjaju oteklinu penisa i prepucija. Granulirani šećer i hijaluronidaza također su učinkoviti. Ako je u mokraćnoj cijevi kateter potrebno ga je privremeno ukloniti kako bi se riješila parafimoza. Nakon što se stanje riješi, kateter je potrebno ponovno uvesti.
Za smanjenje otekline može se izabrati jedan od slijedećih postupaka:
– omotati penis i staviti ledene obloge
– staviti elastične kompresivne zavoje
– pritisnuti rukom oko penisa
– stavljanje lokalnog anestetika na površinu penisa pomaže podnijeti bol
– granulirani šećer se nanese na površinu otečenog prepucija te prekrije prstom rukavice ili kondomom. Hipotonična tekućina iz otečenog prepucija kreće se niz osmotski gradijent u hipertonični šećer i rezultira smanjenjem otekline
– hijaluronidaza razgrađuje hijaluronsku kiselinu u vezivnom tkivu, potiče protok tekućine u njemu i smanjuje oteklinu. Injiciranje hijaluronidaze u otečeni prepucij učinkovito smanjuje oteklinu. Potrebno je štrcaljkom dati 1 ml hijaluronidaze direktno u nekoliko mjesta otečenog prepucija. Povlačenje otekline je gotovo tenutno
Bez obzira na izabranu metodu, kad se oteklina prepucija smanji, parafimoza se riješi nježnim prevlačenjem prepucija preko glavića. Glava penisa se čvrsto stisne između palca i kažiprsta. Na taj se način iz nje istisne krv i smanji njen volumen. Tada se prepucij može ponovno prevući preko glavića penisa. Ako je postupak ispravno proveden, prsten stegnutog tkiva trebao bi prijeći preko glavića penisa. Ako je prepucij prešao preko glavića, a stegnuti prsten ostao ispod njega, parafimoza nije ispravno riješena. Kad se prepucij uspješno vrati preko glavića, daljnji tretman nije potreban.
Hirurška terapija provodi se odmah ako je stanje teže ili ako nije uspio konzervativni postupak. Nekoliko je pristupa za smanjenje otekline: ubodna (Dundee) tehnika, minimalno invazivni zahvat i aspiracija krvi. Ubodna tehnika podrazumijeva korištenje igle za ubadanje brojnih mjesta na otečenom prepuciju što dovodi do vanjskog otjecanja tekućine i smanjenja otekline. Nakon toga se provodi prevlačenje prepucija rukom.
Alternativno se može pokušati aspiracija krvi nakon postavljanja elastične poveske.
Ako jaki stisak tkiva onemogućuje svaki oblik konzervativnog ili minimalno invazivnog zahvata, potrebno je napraviti rez prepucija, a naknadno i obrezivanje. Cirkumcizija, obrezivanje, je definitivan oblik terapije parafimoze nakon čega se ona više ne može dogoditi.

Obrezivanje je hirurški zahvat koji potencijalno nosi rizik od krvarenja, infekcije, rastvaranja šavova, ozljede mokraćne cijevi, odstranjivanja previše ili premalo tkiva. Obrezivanje ne smanjuje dužinu niti širinu penisa. Nakon zahvata 6 sedmica se treba suzdržavati od genitalne stimulacije. Nenamjerna erekcija može dovesti do pucanja šavova. Prije zahvata ne smije postojati infekcija penisa. Za zahvat nije potrebno brijanje genitalnog područja. Provodi se u lokalnoj ili opštoj anesteziji. Nakon zahvata se iznad šavova stavlja sterilna gaza i odgovarajuća mast. Pacijentu se propišu lijekovi protiv bolova te ponekad i antibiotici. Zavoji se skidaju 24-48 sati nakon zahvata. Pacijent treba nositi široku, udobnu odjeću i nježno ispirati rane slijedećih 5-7 dana. Ponekad hirurzi savjetuju održavanje rane potpuno suhom kako bi se izbjegla infekcija. 6 sedmica  se treba suzdržavati od masturbacije i stimulacije penisa, a ako se javljaju nenamjerne erekcije može se dati injekcija amil-nitrata.
Nakon 2-3 sedmice  potrebno je doći na kontrolni pregled.

Komplikacije
Čvrsto stegnuti prepucij ispod glavića penisa ometa cirkulaciju krvi i limfe, uzrokuje oticanje i bolove, a ako stanje duže potraje može nastati odumiranje stanica, gangrena i djelomična amputacija penisa.
Potencijalne komplikacije hirurškog zahvata su: krvarenja, infekcije, rastvaranja šavova, ozljede mokraćne cijevi, odstranjivanja previše ili premalo tkiva.
Krvarenje nakon operacije najčešća je komplikacija.