Filter
 • 500 URAĐENIH LAPAROSKOPSKIH OPERACIJA NA KLINICI ZA GINEKOLOGIJU I AKUŠERSTVO

  Različite endoskopske procedure u svakodnevnoj su primjeni na Klinici za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla. Nakon stvorenih uslova i obavljene edukacije kadra obavljaju se laparaskopske i histeroskopske operacije, a u primjeni je i dijagnostička laparoskopija. Na Klinici za ginekologiju i akušerstvo ovih je dana obavljena 500-ta laparoskopska operacija, a do sada je urađen i 281 histeroskopski zahvat na ovoj klinici. Prateći razvoj i savremeni pristup obavljaju se stalne edukacije kadra u ovoj oblasti u centrima u okruženju, prije svega, sa kojima postoji uspostavljena saradnja i prate i u radu primjenjuju najnoviji postupci u oblasti ginekologije i akušerstva. Opravdanost uvođenja novih endoskopskih metoda je u nizu prednosti koje oni imaju, prije svega, za pacijente, ali i ustanovu u kojoj se obavljaju zahvati. Pacijentice nakon obavljenih zahvata vrlo kratko vrijeme borave na bolničkom liječenju, dan ili dva, te su troškovi liječenja znatno smanjeni. Zatim,  oporavak je mnogo brži, te se u kratkom roku vračaju svakodnevnim aktivnostima. Posebno je značajno istaknuti da su mnogo manje mogućnosti za komplikiacije u posoperativnom toku, što je sigurno, još jedan od razloga uvođenja laparoskopije.

 • UZIMANJE MATIČNIH ĆELIJA IZ PUPKOVINE NOVOROĐENČETA U TUZLANSKOM PORODILIŠTU

  Uzimanje matičnih ćelija iz pupkovine novorođenčeta primjenjuje se na zahtjev roditelja na Klinici za ginekologiju i akušerstvo od novembra 2009.godine. U početku je bio mali broj uzetih uzoraka ali danas je sve više zainteresovanih roditelja koji se odlučuju čuvati matične ćelije svog djeteta. Prema riječima, prof.dr. Zlatana Fatušića direktora Klinike za ginekologiju i akušerstvo ovo je bezbolan i jednostavan postupak za koji su svi ljekari i medicinske sestre-tehničari u porodilištu obučeni i spremni u svakom trenutku. „ Primjećuje se sve veći broj zainteresovanih roditelja, tako smo u 2011. godini već  75 puta uzeli matične ćelije iz pupkovine“, istakao je prof. Fatušić.

   

 • Italijanski humanitarci u posjeti

  U jednodnevnoj posjeti Klinici za dječije bolesti JZU UKC Tuzla danas su boravili predstavnici italijanske humanitarne organizacije Croce Verde Meldola-Predappio, koja je već 15 godina aktivna u području pružanja različitih oblika pomoći za djecu Bosne i Hercegovine. I današnji susret za cilj je imao razgovore o mogućnostima saradnje kada je u pitanju poboljšanje uslova za liječenje djece oboljele od leukemije, drugih teških malignih oboljenja i urođenih deformacija i pomoć u obezbjeđivanju liječenja oboljele djece u specijaliziranoj klinici u Bolonji, u Italiji. Ferdinando Avenali, predsjednik Udruženja predstavio je ovom prilikom aktivnosti koje udruženje pokreće, te se zanimao za potrebe koje imaju djeca i roditelji oboljele djece u Tuzli.

   

 • Testiranje na HIV

  U okviru aktivnosti i rada u Savjetovalištu za HIV/AIDS na Klinici za zarazne bolesti JZU UKC Tuzla odnedavno se mogu uraditi i brzi testovi čiji su rezultati gotovi za 15 do 20 minuta. U ovom momentu Savjetovalište raspolaže i određenom, manjom, količinom brzih oralnih testova koji su, isto tako, veoma efikasni i u vremenu od 20 minuta se dobijaju rezultati. Internetsko savjetovanje koje je pokrenuto nakon ispunjenih tehničkih predpostavki obavlja se putem  e-mail adrese: savjetovaliste.hiv-aids@ukctuzla.ba, a za sva pitanja aktivna je info linija u Savjetovalištu broj: 035 303 324. Savjetovalište radi svakim radnim danom od 8 do 14 sati, ali ukoliko se iskaže potreba savjetovanje i testiranje moguće je obaviti i van naznačenog vremena. Sve usluge su za korisnike BESPLATNE (bez uputnice i plaćanja), ANONIMNE (pod šifrom) i na DOBROVOLJINOJ OSNOVI (svaka osoba dolazi u Savjetovalište dobrovoljno i sve se radi uz informirani pristanak).

   

 • ODRŽAN 214. STRUČNI SASTANAK MEDICINSKIH SESTARA–TEHNIČARA

  U okviru planiranih edukacija sestrinskog kadra, u amfiteatru Klinike za interne bolesti JZU UKC Tuzla, danas je održan 214. Stručni sastanak medicinskih sestara – tehničara. O Procesu zdravstvene njege kod bolesnika sa rupturom Aneurizme, govorila je Klaudija Babić medicinska sestra Klinike za neurohirurgiju. U svom radu je istakla da aneurizma označava prošireni izbočeni prostor koji komunicira sa pripadajućom arterijom i puni se krvlju. Prema mehanizmu nastanka i patološkim zbivanjima razlikuje se pet vrsta aneurizmi: urođene vrećaste aneurizme, aterosklerotične vretenaste aneurizme, disecirajuće aneurizme, mikotične aneurizme i intracerebralne mikroaneurizme. Aneurizme mogu nastati na svakoj intrakranijskoj arteriji. U 90-95% slučajeva lokalizirane su u karotidnom sistemu, a ruptura aneurizme proporcionalno se povećava za svaku dekadu i ima najvišu incidencu od 40 do 60 godine života. Na temu: „Rehabilitacioni tretman djece sa cerebralnom paralizom“ izlagala je Ehdajeta Duranović, medicinska sestra Klinike za fizikalnu medicinu i refabilitaciju.

 • ODRŽANO PREDAVANJE O SLEEP APNEI

  U amfiteatru Klinike za plućne bolesti JZU UKC Tuzla danas je održano  stručno predavanje na temu „Sleep apnea, poremećaj disanja u snu”. Uz predavanje održana je i promocija aparata  Polisonografa, pomoću kojeg se snima spavanje i prestanak disanja u snu.

  „Nedavno smo na Klinici za plućne bolesti uveli novu metodu, pomoću koje smo u mogućnosti dijagnostikovati trenutni prestanak disanja u snu. Poremećaji disanja u snu izazivaju razdražljivost, umor, pospanost, a često iz tih razloga budu prouzrokovane i saobraćajne nesreće. Takođe, prilokom prestanka disanja u snu povećava se arterijski pritisak, koji može dovesti do moždanog udara.  Na sreću, ukoliko se postavi tačna dijagnoza, apneu je moguće uspješno liječiti putem fizikalne ili mehaničke terapije, hirurškog liječenja, te nespecifične terapije”, rekao je doc.dr. Sead Jamakosmanović, direktor Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla.

FaLang translation system by Faboba

Blic vijesti

U protekla 24 sata u Klinici za ginekologiju i akušerstvo JZU UKC Tuzla rođeno je deset beba, četiri djevojčice i  šest dječaka.

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 5.2.2016.godine krv su darovala 22 davaoca.

Trenutno na stranici

Ko je na portalu: 54 gostiju i nema prijavljenih članova

006816136
Your IP: 54.167.78.17
Server Time:09:56:28 08-02-2016
© Design IT Sektor JZU UKC Tuzla