Filter
 • STRUČNI BORAVAK PROF. DR. MILANA PROFANTA

  30U radnoj i prijateljskoj posjeti, a s cijem prezentiranja novih operativnih tehnika kod ugradnje kohlearnih implantata, na Klinici za bolesti uha, grla i nosa boravio je prof. dr. Milan Profant, šef ORL klinike u Bratislavi (Slovačka Republika). Uvaženi slovački stručnjak kroz kontinuiranu saradnju sa tuzlanskim timovima, još od 2003. godine, aktivno doprinosi stalnom unapređenju tehnika rada i implementacije projekta ugradnje kohlearnih implantata u UKC Tuzla. I ovom je prilikom zajedno sa tuzlanskim ljekarima, prezentirajući novi pristup u cilju poboljšanja operativne tehnike, uradio nekoliko operativnih zahvata. „Prof.dr.Milan Profant je prije svega prijatelj naše kuće i kontinuirana saradnja koju imamo dugi niz godina rezultirala je uspješnom implementacijom projekta ugradnje kohlearnih implantata. Do sada smo na našoj klinici ugradili 37 kohlearnih implantata. Prilika za edukaciju i razmjenu veoma korisnih iskustava koja je otvorena dolaskom prof. Profanta omogućava i naš stalni razvoj u ovoj oblasti,“ rekao je prof.dr.Fuad Brkić, direktor Klinike za bolesti uha, grla i nosa UKC Tuzla.

 • PREPOZNAT PROFESIONALIZAM, ZNANJE I ANGAŽMAN OSOBLJA KLINIKE ZA NEUROHIRURGIJU UKC TUZLA

  29Kanadski bračni par Amira i Michael Dan iz Toronta donirali su Klinici za neurohirurgiju UKC Tuzla novčani iznos od 20.000 $. Nakon kratkotrajnog upoznavanja sa klinikom i načinom njenog rada, gospođa Amira Dan i njen suprug inače poznati neurohirurg iz Toronta Michael Dan, odlučili su ovom donacijom pomoći unapredjenju svakodnevnog rada klinike i njenog osoblja. Donacija će biti iskorištena za nabavku dodatne opreme za operacioni mikroskop koji se svakodnevno koristi pri izvodjenju složenih neurohirurških operacija. Operativni zahvati će se na ovaj način putem video-veze moći prenositi unutar i izvan klinike, snimati i fotodokumentovati. Ostatak donacije biće iskorišten za unaprednje informacionog sistema klinike, čime će se svakodnevni rad osoblja sa pacijentima podići na viši nivo. Osim navedene donacije, zahvaljujući angažmanu Dr. Michaela Dana i profesora Andresa Lozana, direktora Klinike za neurohirurgiju Univerziteta u Torontu, uspostavljena je jednogodišnja stipendija za jednog neurohirurga iz Bosne i Hercegovine za akademsku 2012/13 godinu.

 • RIJETKI, ALI JAČI ZAJEDNO

  31Međunarodni Dan rijetkih bolesti ove godine se obilježava 29. februara 2012. godine pod sloganom "Rijetki, ali jači zajedno". Da bi se određena bolest smatrala rijetkom, ne smije pogađati više od određenog broja osoba u odnosu na cijelu populaciju jedne zemlje. U svijetu postoji između 5.000 do 8.000 poznatih rijetkih bolesti, koje iako svaka pogađa mali broj ljudi, kad se promatra njihov zajednički utjecaj, pogađaju više 20 milijuna ljudi u Europi. U Bosni i Hercegovini je registrovano 1.200 oboljelih od više vrsta rijetkih bolesti. Među rijetkim bolestima postoje i vrlo rijetke, koje pogađaju samo jednu osobu na 100.000 stanovnika ili čak i manje. Rijetke bolesti karakterizirane su velikom raznovrsnošću simptoma i poremećaja, koji variraju ne samo od bolesti do bolesti, već i unutar same bolesti. Utjecaj bolesti na trajanje života je različit od bolesti do bolesti, tako da neke uzrokuju smrt pri rođenju, druge su smrtonosne i degenerativne, dok se s nekim može normalno živjeti, ako se dijagnosticiraju na vrijeme i prikladno liječe. Mukopolisaharidoze, Gaucherova, Fabryjeva ili Pompeova bolest iz grupe taložnih metaboličkih lizosomalnih bolesti samo su neke od rijetkih bolesti za koje danas postoje specifični lijekovi za enzimsku nadomjesnu terapiju. 

 • PRIJEM KOD NAČELNIKA OPĆINE

  21-1U kabinetu načelnika  Općine Tuzla danas je upriličen prijem za predstavnike JZU UKC Tuzla uključene u projekat transplantacije bubrega. Povod organizovanja prijema su 101 urađena transplantacija bubrega u JZU UKC Tuzla. „ Čestitke i moja iskrena podrška Vama za ovaj izuzetan poduhvat koji je sigurno pravi razlog što smo ponosni da su tuzlanski stručnjaci bili uporni, spremni i dobro organizovani da istraju u provođenju jednog vrlo zahtjevnog projekta kao što je transplantacija. Ovo je i dokaz da mi imamo pamet i izvrsne stručnjake prije svega, ali i hrabrosti,“ rekao je ovom prilikom Jasmin Imamović, načelnik Općine Tuzla. Uz načelnika čestitke je uputila prisutnima i prof.dr.Nada Mladina, predsjedavajuća Općinskog vijeća, ističući da je brojan multidisciplinarni tim podnio veliki teret u zahtjevnom projektu i da on predstavlja ogroman uspjeh ne samo za zdravstveni sektor nego i cijelu zajednicu. „ Podrška lokalne zajednice je neupitna, ali za ovako složen projekat neophodno je imati podršku svih segmenata šire društvene zajednice“, rekla je ovom prilikom Prof.dr. Mladina.

 • URAĐENA 101 TRANSPLANTACIJA BUBREGA

  21Do danas je obavljena 101 transplantacija bubrega u JZU UKC Tuzla. Projekat je započeo u septembru 1999. godine kada je u saradnji sa uvaženim prof.dr. Ferdinandom Muehlbacherom iz AKH iz Beča uspješno urađena prva transplantacija bubrega sa živog srodnika. U 2006. godini urađene su i prve kadaverične transplantacije.  U petak, 17.02.2012. godine obilježano je 100 urađenih transplantacija bubrega promocijom dokumentarnog filma o dječaku Harunu kome je uspješno transplantiran bubreg, javnom tribinom koja je pokušala osvijetliti sve aspekte transplantacije organa, odgovoriti na pitanja i dileme i 101 transplantacijom bubrega kod trinaestogodišnje pacijentice A.B.. ˝Neko može reći da je 100 transplatracija mali broj kada se uporedi sa praksom u razvijenom svijetu, ali je on višestruko značajan za nas koji živimo i radimo na ovom prostoru. Svi medicinski profesionalci okupljeni oko ovog projekta pokazali su izuzetnu stručnost, profesionalnost i istrajnost kako bi omogućili transplataciju bubrega kada god je to bilo moguće. Živa rodbinska transplatacija u ovom periodu realizovana je kad god je bilo moguće. Takođe, učinjena je i nesrodna, supružnička transplatacija, kao i transplatacija bubrega kod visokosenzibiliziranog pacijenta. U ovom periodu učinjeno je i 11 kadaveričnih transplatacija bubrega. Vjerujem da će u narednom periodu uz zalaganje svih onih koji mogu doprinijeti konačnom zaživljavanju kadaverične transplatacije u Bosni i Hercegovini, taj broj biti mnogo značajniji˝, istiće direktor UKC-a Tuzla prof. dr. Elmir Čičkušić.

 • 100 kidney transplants in tuzla

  The ceremony and public discussion on the occasion of 100 kidney transplants in Clinical Center Tuzla will be held at Friday, 17.02.2012, at 12 hours, in Cinema "Kaledioskop".

  PHI University Clinical Center Tuzla is officially verified institution for typing, explantation and transplantation of tissues and organs by the Ministry of Health. Thanks to the well-trained teams, good organization and material and technical equipment, the process of verification was achieved.

  The first kidney transplant from a living relative was done in September 1999, while the first cadaveric transplant was done in 2006. Until now 100 kidney transplants have been performed in the Clinical Center in Tuzla. The spousal transplant was also performed in our country in March of 2010.This is a risky transplant because there is no tissue matching, which also requires a specific protocol and procedural approach.

 • PREDSTAVNICI UDRUŽENJA PIPOL POSJETILI DJECU HOSPITALIZIRANU NA KLINICI ZA DJEČIJE BOLESTI

  15Predstavnici Udruženja porodica i prijatelja djece oboljele od leukemije i drugih malignih bolesti Pipol Tuzla, danas, su posjetili djecu koja se nalaze na bolničkom liječenju u Klinici za dječije bolesti UKC Tuzla. Tom prilikom podijelili su 20 paketića prikladnog sadržaja. „Kroz projekat odobren od Fondacije Tuzlanske zajednice, Udruženje Pipol svake godine obilježava Svjetski dan djece oboljele od raka. Ove godine smo pored posjete djeci koja su hospitalizirana na Odjeljenju za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti, planirali  i druženje za djecu koja su oboljela od malignih bolesti, ali i za djecu koja su izliječena, kao i za članove njihovih porodica.“, rekla je Enisa Milinović, predsjednica Udruženja Pipol Tuzla. Predstavnici Udruženja Pipol su zajedno sa direktoricom i glavnom sestrom Klinike za dječije bolesti obišli prostor koji treba adaptirati, a u kojem je planirano smještanje Odjeljenja za hematologiju i onkologiju. Navedenom adaptacijom prostora Odjeljenje bi postalo samostalno, što bi doprinijelo boljem komforu i efikasnijoj zdravstvenoj usluzi pacijenata oboljelih od malignih bolesti.
 • PREDSTAVNICI CRVENOG KRIŽA OPĆINE TUZLA OBILJEŽILI SVJETSKI DAN BOLESNIKA

  13U cilju obilježavanja 11. februara, Svjetskog dana bolesnika, predstavnici i volonteri Crvenog križa/krsta Općine Tuzla, danas, su posjetili Klinike za plućne bolesti i psihijatriju JZU Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i pacijentima na bolničkom liječenju podijelili pakete. Ukupno je podijeljeno 180. paketa prigodnog sadržaja. Svjetski dan bolesnika 11. februar obilježava se u velikom broju zemalja u cilju podizanja svijesti javnosti o potrebama bolesnika. Obilježavanje ovog datuma utemeljio je  papa Ivan Pavao II, 1992. godine, s namjerom da osim da potakne na razmišljanje o potrebama bolesnih pokrene i društvene mehanizme za boljom zdravstvenom  zaštitom.

 • RAD U JZU UKC TUZLA ODVIJA SE NEOMETANO

  8Od proglašenja prirodne nesreće na području Tuzlanskog kantona, i pored obilnih sniježnih padavina i niskih temperatura u JZU Univerzitetski klinički centar Tuzla radni proces se odvija neometano. Ustanova respolaže  svim neophodnim resursima za osiguranje adekvatne zdravstvene zaštite u datim okolnostima, a organizacija rada i aktivnosti su prilagođene novonastaloj situaciji. Odvija se nesmetan program hemodijalize i  svi pacijenti uredno su uključeni u dijalizni proces. Takođe, treba istaći da su na Klinici za interne bolesti preduzete i sve pripremne radnje i mjere za odgovor na potrebu da pacijenti ostanu na Klinici za interne bolesti, u slučaju da nakon dijaliznog procesa  nisu u mogućnosti vratiti se svojim kućama. Kada je u pitanju  Klinika za ortopediju i traumatologiju stanje je uobičajeno, nije zabilježen veći broj pacijenata koji su se javljali u prijemnu ambulantu ove klinike.

FaLang translation system by Faboba

Newsflash

In the past 24 hours 14 babies are born, 7 girls and 7 boys, at the Maternity Ward.                 

40 people donated blood at the Polyclinic for Transfusion, University Clinical Center Tuzla on 11 February, 2016.

 

Who's Online

We have 27 guests and no members online

006836964
Your IP: 54.147.44.13
Server Time:10:46:30 13-02-2016
© Design IT Sektor JZU UKC Tuzla