Filter
 • ZAVRŠENA ČETVRTA ŠKOLA PROKSIMALNE DIJAGNOSTIČKE ENDOSKOPIJE

  30Uspješno je završena Četvrta škola proksimalne dijagnostičke endoskopije, održana u organizaciji Odjeljenja za gastoenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, u periodu od 03.do 30.03.2012. godine. Cilj škole je bio osposobiti ljekare za izvođenje proksimalne dijagnostičke gastrointestinalne endoskopije, a program škole usklađen je s evropskim standardima. Škola je koncipirana na način da polaznici kroz teoretska predavanja i praktične vježbe stiču potrebna znanja i ovladaju vještinama neophodnim u primjeni ove dijagnostičke metode. Nakon predviđenog programa polaznici su polagali završni ispit nakon čega slijedi dobijanje certifikata o završenoj edukaciji. „Gastrointestinalna endoskopija predstavlja neraskidivi dio moderne gastroenterologije i hepatologije, a s obzirom na to da u našoj državi postoji mali broj medicinskih centara u kojima se izvodi gastrointestinalna endoskopija, ova je škola značajan doprinos u unapređenju dijagnostike i liječenja pacijenta u Bosni i Hercegovini“, rekao je dr Mithat Smajić, mr. med. sci., voditelj škole. Uz održavanje četvrte škole održana je i Škola obnove znanja i vještina za polaznike predhodnih škola.

 • U UKC-U TUZLA OBILJEŽEN ˝PURPLE DAY˝

  26.1˝Purple Day˝ ili ˝Ljubičasti dan˝ obilježava se svakog 26. marta u znak podrške oboljelima od epilepsije. U obilježavanje, ove godine se uključila Klinika za neurologiju UKC-a Tuzla i u saradnji sa Ligom za borbu protiv epilepsije Tuzlanskog kantona, ljubičastim detaljima na odjeći pokazala spremnost u pružanju podrške oboljelima i razbijanja predrasuda i stigme koja prati oboljele u društvu. Na području Tuzlanskog kantona od epilepsije boluje oko 2.000 osoba. ˝Epilepsija i oboljeli od ove bolesti izuzetno su stigmatizirani. Pacijenti kriju da boluju od epilepsije i to bez ikakvog razloga. Sa određenim malim akcijama, sa upoznavanjem ljudi počevši od škola pa do šire javnosti, kada govorimo o ovoj bolesti, moramo znati da oboljeli mogu da vode vrlo kvalitetan život uz redovne kontrole i različite terapijske pristupe˝, kazala je prof.dr Almasa Kapidžić.

 • ODRŽAN 15. NAUČNO-STRUČNI SASTANAK PEDIJATARA SJEVEROISTOČNE BOSNE I HERCEGOVINE

  26U organizaciji časopisa  “Pedijatrija danas”, Klinike za zarazne bolesti, Ljekarske komore TK i Udruženja pedijatara u BiH, u subotu 24.marta u Tuzli je održan 15. naučno-stručni sastanak pedijatara sjeveroistočne Bosne i Hercegovine. Tema sastanka su bili “Aktualni infektološki problemi u djece i adolescenata u pedijatrijskoj praksi”. O temama su govorili eminentni stručnjaci iz Tuzle, Sarajeva, Zagreba, Beograda i Banja Luke i ovom prilikom izložili vrlo zanimljiva i aktuelna stručna iskustva  iz oblasti infektologije. „Cilj  susreta je okupiti pedijatre iz regiona kako bi se razmijenila znanja i iskustva stečena u radu sa djecom i adolescentima. Takođe, vrlo zanimljivo je i to da se 15.susreti na kojima se govori o infektološkim problemima održavaju na dan 60-te godišnjice organizovane bolničke infektološke službe u Tuzli“, rekao je prof.dr. Sead Ahmetagić, direktor Klinike za zarazne bolesti.

 • U PONEDJELJAK DAN PODRŠKE OBOLJELIMA OD EPILEPSIJE

  23Povodom Dana podrške oboljelim od epilepsije na Klinici za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, a u  saradnji sa Ligom za borbu protiv epilepsije TK,  u ponedeljak, 26. marta u 10:30 sati planirano je obilježavanje ovog dana pod nazivom „Purple Day“. Ovom prilikom se pozivaju svi zainteresovani da se pridruže obilježavanju i  da na taj dan ljubičastim detaljem pruže podršku boljem razumjevanju problema epilepsije.
  Dan podrške oboljelima od epilepsije - Akcija Purple Day ("Ljubičasti dan)" obilježava se 26. marta svake godine. Cilj je uputiti neverbalnu podršku oboljelima koja znači „Niste sami.“
  Od 2008. godine, fondacija Anita Kaufmann iz Njujorka i druga udruženja širom svijeta uključili su u ovu akciju preko 100,000 učenika i studenata,  95 kompanija, 116 političara... Dan se obilježava različitim skromnim manifestacijama za koje je zajednička ljubičasta boja.

 • KROZ MEĐUNARODNU SARADNJU SNAŽNIJE UĆI U REALIZACIJU TRANSPLANTACIJE

  21.1Nastavak započete i uspostavljanje novih oblika saradnje zdravstvenih ustanova sa područja Tuzlanskog kantona sa zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj bila je tema današnjeg razgovora Ministrice zdravstva Tuzlanskog kantona Nade Pavlović Čalić, sa generalnim konzulom Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Josipom Jurasom. U razgovorima je napomenuto da je saradnja već na visokom nivou, ali da postoji prostor  i da se ta saradnja može i treba još više proširivati posebno u oblasti transplantacione medicine koja trenutno predstavlja vrhunac svjetske medicine. Zdravstvena zaštita građana je i dalje na prvom mjestu, a to dokazuju i naše aktivnosti kojima nastojimo, kroz saradnju medicinskih ustanova građanima pružiti veći spektar što kvalitetnije usluge, istaknuto je danas. Konzul Juras je izrazio zadovoljstvo današnjim razgovorima i željom da se zajedničkim aktivnostima na međudržavnom nivou dodatno unaprijedi zdravstvena zaštita građana, te obećao svoju podršku u realizaciji planiranih aktivnosti.

 • RAZMJENA ISKUSTAVA U OBLASTI IMPLEMENTACIJE INFORMACIONIH SISTEMA

  21Informatizacija te uspješno implementirani i u svakodnevnu primjenu uvedeni radiološki, bolnički i laboratorijski informacioni sistemi bili su razlogom posjete delegacije iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Bila je to i prilika za razmjenu iskustava u domenu organizacije rada, finansiranja i poslovanja zdravstvenih ustanova vrlo sličnih po kapacitetu i obimu rada. Prof.dr Elmir Čičkušić, direktor i dr Nešad Hotić, mr.med.sci. medicinski direktor JZU UKC Tuzla pored osnovnih podataka o organizaciji rada u Ustanovi goste su informisali i o projektu informatizacije, učincima i zadovoljstvu. „Više je od 60% korisnika informacionih sistema u JZU UKC Tuzla u ovom momentu, a naša su stalna nastojanja da povečamo taj broj dok  potpunu implementaciju projekta očekujemo do kraja ove godine“, rekao prof.dr.Čičkušić. Govorio je i o uštedama koje su ostvarene, posebno u domenu radiologije i drugih dijagnostičkih pretraga za koje je bilo neophodno nabavljati filmove.

 • ODRŽAN STRUČNI SASTANAK MEDICINSKIH SESTARA KLINIKE ZA DJEČIJE BOLESTI

  19U okviru kontinuirane edukacije sestrinskog kadra, održan je 51. stručni sastanak medicinskih sestara/tehničara Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla.
  Stručni rad pod nazivom “Zdravstvena  njega bolesnika s hroničnim inflamatornim oboljenjem crijeva“ izlagala je medicinska sestra Ružica Žepić, koja je istakla da inflamatorna bolest crijeva predstavlja hroničnu upalnu bolest koja uključuje najčešće ulcerozni kolitis i crohnovu bolest.  Uzrok nastanka inflamatornih bolesti crijeva  je kombinacija infekcije, genetskih i imunoloških faktora. Prilikom izlaganja medicinska sestra Žepić je naglasila važnost planskog sprovođenja zdravstevene njege  bolesnika sa  hroničnim inflamatornim  oboljenjem  crijeva. Takođe je rekla da se inflamatorne bolesti crijeva još uvjek ne mogu izliječiti, ali postoje učinkoviti lijekovi koji potiskuju upalni proces i omogućavaju kvalitetan život pacijenta.

 • NOVE METODE OPERATIVNIH ZAHVATA NA KLINICI ZA OČNE BOLESTI

  16Na Klinici za očne bolesti JZU UKC Tuzla urađen je operativni  zahvat na stražnjem segmentu oka primjenom 23gauge vitrektomije. Riječ je o najkompleksnijim operativnim zahvatima oka, pri kojima se prave mali rezovi na oku veličine 0,65 milimetra, koji ne zahtjevaju primjenu šavova. Najčešće indikacije za 23gauge viterektomiju su: ablacija mrežnice, krvarenje u stražnjem segmentu oka, proliferativne promjene u staklastom tijelu različite etiologije i tretman složenih povreda oka. „Do sada se na Klinici za očne bolesti primjenjivala 21gauge vitrektomija, koja je jednako efikasna i sigurna metoda kao i 23gauge vitrektomija, ali zahtjeva mnogo veće napore za pacijenta, te dugotrajan i kompleksan postoperativni oporavak. Primjenom metode 23gauge vitrektomije postoperativni tok je mnogostruko lakši za pacijenta, boravak u bolnici je skraćen, a mogućnost nastanka infekcije je svedena na minimum. Ovakvi operativni zahvati se mogu izvoditi i u lokalnoj anesteziji, što će biti i plan za buduće aktivnosti razvoja vitreo-retinalne hirurgije na UKC Tuzla“, rekao je dr. Jasmin Zvorničanin, ljekar Klinike za očne bolesti UKC Tuzla.

 • U TUZLI ODRŽAN MONOTEMATSKI SIMPOZIJ O INFLAMATORNIM BOLESTIMA CRIJEVA

  12Monotematski simpozij tri regije, Tuzla, Osijek i Novi Sad, posvećen inflamatornim bolestima crijeva održan je u Tuzli. Organizatori susreta su bili Klinika za interne bolesti JZU UKC Tuzla, Medicinski fakultet Univerziteta u Tuzli i Ljekarska komora TK. Stručnjaci navedenih regija već petu godinu zaredom razmjenjuju iskustva, kako bi donijeli zaključke i pravovremeno i efektivno tretirali oboljele od ulceroznog kolitisa i Crohnove bolesti. Prema riječima doc. dr. Ervina Alibegovića, šefa Odjeljenja za gastroenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti UKC Tuzla, ovakvi  susreti pružaju priliku za susrete gastroenterologa iz regije i priliku za kvalitetnu razmjenu stručnih znanja i iskustava. Doc.dr. Alibegović je takođe istakao da su preliminarni razgovori završeni dogovorom o zajedničkom istraživanju iz oblasti gastroenterologije, što će doprinijeti daljem razvoju struke i nauke u cjelini.

 • RAZMJENA ISKUSTAVA U ZDRAVSTVENOJ INFORMATICI RAZLOG POSJETE DELEGACIJE IZ VALJEVA

  9mUspješna primjena informacionih sistema u UKC Tuzla razlog su posjete delegacije iz Zdravstvenog centra Valjevo, Republike Srbije.
  U posjeti Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla boravila je delegacija iz Zdravstvenog centra Valjevo. Povod posjete je upoznavanje sa iskustvima koja Univerzitetski klinički centar Tuzla ima u primjeni  informacionih sistema,  koji omogućava kompletnu obradu, distribuciju i arhiviranje radioloških slika i pisanih nalaza u elektronskoj formi, a koji je implementiran u tuzlanskom centru 2008. godine. Ova oblast je posebno zanimljiva predstavnicima valjevskog Zdravstvenog centra jer su oni uključeni u projekat informatizacije zdravstvenog sektora u Srbiji koji provodi Ministarstvo zdravlja Republike Srbije. Prema riječima, prof.dr. Elmira Čičkušića, direktora Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, uvođenjem informacionih sistema u UKC Tuzla pored finansijskog značaja, u smislu velike uštede, smanjeno je i vrijeme potrebno za uspostavljanje dijagnoze, ukinute su liste čekanja, ali i značajno poboljšan proces rada. Takođe je, istakao da se nada  skoroj uspostavi saradnje na međudržavnom nivou između Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Zdravstvenog centra Valjevo, te najavio posjetu delegacije iz Tuzle Valjevu.

 • RAZMJENA ZNANJA I ISKUSTAVA SA SLOVENAČKIM STRUČNJACIMA

  9-2mU stručnoj posjeti Klinici za hirurgiju JZU UKC Tuzla boravili su Doc.dr. Stojan Potrč iz Maribora i Doc.dr. Janja Ocvirk iz Ljubljane. Uvaženi predavači iz Slovenije održali su stručna predavanja: Hirurški tretman resektabilnog karcinoma pankreasa i želuca i Onkološki tretman resektabilnog i neresektabilnog karcinoma pankreasa i želuca. Bila je to prilika za značajnu razmjenu iskustava u ovoj oblasti i sticanje novih znanja u cilju unapređenja rada kada je u pitanju hirurgija pankreasa i želuca.
  „Saradnja sa stručnjacima iz regije i kontinuirana edukacija kao opredjeljenje UKC Tuzla bili su ključni u našem razvoju. I posjeta uvaženih predavača iz Slovenije prilika je, osim za nova saznanja i za razmjenu iskustava, koja će omogućiti da ispunimo svoju misiju da budemo centar u kome se primjenjuju najnovija dostignuća u dijagnostici i liječenju naših pacijenata“, rekao je dr.Nešad Hotić, mr.med.sci., medicinski direktor JZU UKC Tuzla.

 • ZAVRŠEN IX EDUKATIVNI TEČAJ UZ SRCA U UKC TUZLA

  9-1mZavršnim testom i podjelom diploma polaznicima, danas je u JZU UKC Tuzla završen IX edukativni tečaj  ultrazvučne dijagnostike srca.  U toku mjesec dana, koliko je trajao tečaj, polaznici su imali priliku pored teoretskih predavanja kroz praktične vježbe ovladati vještinama neophodnim u primjeni ultrazvučne dijagnostike srca. Organizator tečaja je  Odjeljenje za kardiologiju Klinike za interne bolesti JZU UKC Tuzla, a predavači su eminentni stručnjaci  iz oblasti ehokardiografije. Pod stručnim nadzorom mentora, polaznici tečaja, upoznali su se najnovijom saznanjima, ne samo u izučavanju strukture nego i funkcije srca. Od polaznika se u toku trajanja tečaja zahtjevalo samostalno izvođenje ultrazvučnih pregleda, njihova interpretacija, korelacija sa kliničkom slikom i vođenje evidencije pod nadzorom mentora. Polaznici tečaja bili su ljekari iz Tuzle, Sarajeva, Mostara, Banja Luke i Travnika, a voditeljica tečaja je prof.dr. Zumreta Kušljugić, predsjednik radne grupe za ehokardiografiju za BiH, kao i predsjednik BiH grupe u Europskom udruženju za ehokardiografiju.

 • ČESTITKA

  8.3Sretan 8. mart

  Dan žena

   

  Javna zdravstvena ustanova Univerzitetski klinički centar Tuzla

 • UGRAĐENA TORIČNA INTRAOKULARNA LEĆA

  7mU skladu sa stalnim inovacijama u Klinici za očne bolesti JZU Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, danas, je po prvi puta implantirana torična intraokularna leća nakon operativnog rješavanja katarakte.Ovim zahvatom otvoren je put primjene refraktivne hirurgije na Klinici za očne bolesti UKC Tuzla kojom se osim operacije katarakte pacijentima ujedno koriguje visoka nepravilna zakrivljenosti rožnice.
  "U urađenom operativnom zahvatu riječ je o pacijentu koji je pored zamućene leće oka imao i visoku refraktivnu grešku na rožnici, koja je na granici između visokog astigmatizma rožnice i keratokonusa. Nakon operacije komplikovane katarakte pacijentu smo implantirali toričnu intraokularnu leću sa kojom je pacijentu korigovana refraktivna greška na rožnici u visini od šest dioptrija cilindra.", rekao je doc.dr. Vahid Jusufović direktor Klinike za očne bolesti.

 • NASTAVAK RAZVOJA BARIJATRIJSKE HIRURGIJE

  22Na Klinici za hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla nastavljen je program razvoja barijatrijske hirurgije primjenom složenih operativnih zahvata kod pretilih osoba. Kod pacijentice N.M. iz Unsko-Sanskog kantona urađeni su laparoskopski operacijski zahvat koji podrazumijeva laparoskopsko postavljanje podesive vrpce (Laparoskopski banding) uz laparoskopsko odstranjenje kalkuloznog žučnog mjehura zbog recidivirajućih upala. Zahvate je obavio hirurški tim koga su činili Doc.dr. Fuad Pašić i dr.Emir Ahmetašević uz asistenciju prof.dr.Miroslava-Bekavca Bešlina iz KB“ Sestre milosrdnice“ i podršku anesteziologa, anestetičara, instrumentara i drugih članova operativnog tima.  „Pacijentica N.M. iz Unsko-Sanskog kantona je imala patološku pretilost, prateća udružena oboljenja kao što su,  hipertenziju, predijabetes i promjene na zglobovima uz simptomatku kalkulozu žučnog mjehura. Poslije uobičajenog protokola koji se provodi u UKC Tuzla, obavljenog pregleda od strane multidisciplinarnog barijatrijskog tima koji čine endokrinolog, gastroenterolog, anesteziolog, psihijatar, klinički psiholog i hirurg pacijentici je dizajnirana dijeta 3 mjeseca prije operacijskog liječenja.S obzirom na iskazani dobar odgovor na kontrolnom pregledu indicirano je hirurško liječenje, kaže Doc.dr.Fuad Pašić, pojašnjavajući aktivnosti koje se provode prije hirurškog pristupa i liječenju pretilosti.

 • ČETVRTA ŠKOLA PROKSIMALNE DIJAGNOSTIČKE ENDOSKOPIJE

  5Četvrta škola proksimalne dijagnostičke endoskopije, koja se održava u organizaciji Odjeljenja za gastoenterologiju i hepatologiju Klinike za interne bolesti UKC-a Tuzla i Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, počela je 03.03.2012. godine i trajat će do 31.03.2012. godine. Cilj je škole osposobiti ljekare za izvođenje proksimalne dijagnostičke gastrointestinalne endoskopije, a program škole usklađen je s evropskim standardima. Škola je koncipirana na način da polaznici kroz teoretska predavanja i praktične vježbe stiču potrebna znanja i ovladaju vještinama neophodnim u primjeni ove dijagnostičke metode. Nakon predviđenog programa polaznici polažu ispit i dobijaju certifikat o završenoj edukaciji.
  Gastrointestinalna endoskopija predstavlja neraskidivi dio moderne gastroenterologije i hepatologije, a s obzirom na to da u našoj državi postoji mali broj medicinskih centara u kojima se izvodi gastrointestinalna endoskopija, ova je škola značajan doprinos u unapređenju dijagnostike i liječenja pacijenta u Bosni i Hercegovini“, rekao je dr Mithat Smajić, mr. med. sci., voditelj škole. Uz održavanje četvrte škole održava se i Škola obnove znanja i vještina za polaznike predhodnih škola.

FaLang translation system by Faboba

Blic vijesti

U protekla 24 sata u Klinici za ginekologiju i akušerstvo JZU UKC Tuzla rođeno je četrnaest  beba, sedam djevojčica i  sedam dječaka.

U Poliklinici za transfuziologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, dana, 12.2.2016.godine krv je darovalo 19 davalaca.

Trenutno na stranici

Ko je na portalu: 30 gostiju i nema prijavljenih članova

006833571
Your IP: 54.144.72.150
Server Time:16:01:07 12-02-2016
© Design IT Sektor JZU UKC Tuzla