U UKC Tuzla održan sastanak sa međunarodnim stručnjacima iz oblasti transplantacijske medicine

U UKC Tuzla održan sastanak sa međunarodnim stručnjacima iz oblasti transplantacijske medicine

posted in: Vijesti | 0

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla u radnoj posjeti su boravili predstavnici Instituta za donorstvo i transplantaciju iz Španije, Italije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Mađarske, kao i predstavnici Donorske mreže u Bosni i Hercegovini.

Predstavnike je primio direktor UKC Tuzla, prim. doc. dr. Alen Kamerić sa saradnicima. Cilj posjete je nastavak saradnje sa Institutom iz Barselone, ali i mogućnost proširivanja saradnje sa Institutom u Italiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Mađarskom, te mogućnost unapređenja transplantacijskog programa u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla.

Prema riječima direktora UKC Tuzla, prim. doc. dr. Alena Kamerića, UKC Tuzla je vodeći transplantacioni centar u BiH, ali potrebno je raditi na unapređenju donorstva. On je također istakao da problem predstavlja i nepostojanje krovne institucije na nivou države koja bi stojala iza projekata transplantacijske saradnje sa centrima u svijetu.

Transplantacijski koordinator UKC Tuzla, mr. med. sci. dr. Narhela Mujačić osvrnula se na situaciju izazvanu korona virusom, te istakla da je UKC Tuzla, zbog epidemiološke situacije izazvane pandemijom, sve resurse i kapacitete usmjerio ka liječenju oboljelih od korona virusa, ali da su ponovo stvoreni uslovi da se transplantacijski proces unaprijedi. “Mi svakako jesmo spremni i željni smo da se taj transplantacijski proces intenzivira i dalje proširi”, rekla je dr. Mujačić.

Zadovoljstvo sastankom izrazila je i prof. dr. Halima Resić, predsjednica Donorske mreže Bosne i Hercegovine. “Mi imamo izvrsne ljekare, a oni trebaju imati adekvatnu podršku, ali i motivaciju, te zbog toga mislim da je ovo historijska posjeta. Međutim, ako nakon ovoga ne bude nekog zamaha za transplantaciju u BiH onda sam ja pesimista”, istakla je prof. Resić.

Zahvaljujući saradnji sa Institutom iz Barselone i prof. Manyalichem, u UKC Tuzla održano je više tečajeva vezano za transplantacijski program i utvrđivanje moždane smrti, na samom začetku uvođenja transplantacijskog programa u UKC Tuzla.

“Ovo nije prvi put da smo u Bosni i Hercegovini i moram istaći da je primijetan napredak, ali sada je pred svima vama jedan veliki izazov, a to je da u narednih godinu, dvije postignete značajan napredak. Potrebno je da imate bar jednog donora mjesečno, odnosno da imate operacije vezano za kadaverične donore i žive donore“, rekao je dr. Marti Manyalich, predsjednik Instituta za donorstva i transplantacije Španije.

Spremnost na saradnju i razmjene iskustava izrazili su i predstavnici Instituta za donorstvo i transplantaciju iz Italije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Mađarske.

Fokus posjete je bio na isticanju mogućnosti i pronalasku načina kako uspostaviti modalitete saradnje na razmjeni iskustva i učešću na stručnim konferencijama. “Danas većina stručnih konferencija i događaja se održava na jedan hibridni način, djelimično uživo, a djelimično online. Jedni drugima možemo pomoći i svakako tim putem trebamo nastaviti saradnju”, istakao je dr. Ali Abdul Kareem Al Obaidli, predsjedavajući Nacionalnog komiteta za doniranje organa i transplantacije Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Na kraju sastanka, povodom 10. marta, Svjetskog dana bubrega najavljen je okrugli sto na kojem će eksperti iz oblasti transplantacijske medicine prezentirati prijedloge, preporuke i zaključke, te kroz razgovor i diskusiju s predstavnicima Federalnog ministarstva zdravstva i zdravstvenih ustanova sagledati mogućnost za unapređenje programa transplantacije u Bosni i Hercegovini.