Najavljene aktivnosti u povodu obilježavanja Dana podrške oboljelim od epilepsije

Najavljene aktivnosti u povodu obilježavanja Dana podrške oboljelim od epilepsije

posted in: Vijesti | 0

Klinika za neurologiju UKC Tuzla deset godina je jedini zvanični ambasador za Ljubičasti dan u BiH i u skaldu s tim, svake godine, provode se aktivnosti u cilju pružanja podrške oboljelim od epilepsije.
Na konferenciji za novinare najavljene su aktivnosti kroz koje će osoblje Klinike za neurologiju, uz saradnju sa studentima Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, pružiti podršku oboljelim, ali i ukazati na važnost upoznavanja sa osnovnim simptomima ove bolesti i načinima na koje se oboljelima može pomoći.
Prisutnim novinarima obratio se načelnik Klinike za neurologiju UKC Tuzla, prof. dr. Zikrija Dostović koji je istakao da ova klinika uz Odjeljenje opšte neurologije ima tri specijalističke ambulante koje su na raspolaganju pacijentima sa ovom problematikom. On je kazao da će Odjeljenje opšte neurologije u narednom periodu otvoriti i telefonsku liniju za savjetovanje i telefonske konsultacije namijenjene pacijentima oboljelim od epilepsije.
Prema riječima prim. dr. Larise Kovačević, šefa Odjeljenja opšte neurologije, epilepsija je jedna ozbiljna bolest koja zahtjeva dugotrajnu terapiju i stalni monitoring pacijenta. Riječ je o bolesti koja zahvaća otprilike 1% populacije, zbog čega predstavlja značajan medicinski i socijalni problem. Prema njenim riječima, epilepsija se danas može dobro kontrolirati lijekovima, ali ako se radi o farmakorezistentnoj epilepsiji, predlaže se neurohirurško liječenje. U UKC Tuzla se za sada ne rade operativni zahvati ove vrste, ali pacijente kod kojih se utvrdi potreba za tim vidom liječenja konzilij upućuje u referentne centre u Beogradu i Zagrebu.
Dr. Lejla Zonić govorila je o incijativi Cassidy Megan, koja je 2008. godine, kao devetogodišnja djevojčica izrazila želju da govori o epilepsiji i da pokaže kako se ljudi s epilepsijom ne razlikuju od drugih ljudi. Veliki broj organizacija u različitim zemljama svijeta su prepoznale vrijednost i važnost te poruke i pridružile se obilježavanju manifestacije „Ljubičastog dana“.
O aktivnostima koje će ove godine sprovesti Klinika za neurologiju UKC Tuzla i studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, govorila je dr. Leila Avdić. Ona je istakla da će od petka, 25. marta, sedam dana biti osvijetljeno u ljubičastim bojama drvo na Trgu Slobode ispred zgrade Barok. Također je pozvala novinare da u petak proprate aktivnosti koje će biti upriličene na Trgu Slobode gdje će za građane biti pripremljen promotivni materijal o epilepsiji, simptomima i uzročnicima ove bolesti.