Obilježen Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije

Obilježen Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije

posted in: Vijesti | 0

Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije, poznat i kao Ljubičasti dan, obilježen je danas na Trgu slobode. Nakon održane konferencije za medije, zaposlenici Klinike za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, organizovali su druženje sa građanima. Tom prilikom podijelili su promotivni materijal i skromne poklone, ali i pružali konsultativne savjete zainteresovanim građanima, te na taj način izrazili podršku oboljelima od epilepsije.

Kako je istaknuto, od danas u narednih sedam dana, u ljubičastim bojama, biće osvijetljeno drvo na Trgu slobode ispred zgrade Barok.

“Od večeras će drvo na Trgu slobode biti osvijetljeno ljubičastim lampicama i to je aktivnost koju realizujemo sa Gradom Tuzla. Cilj obilježavanja ovog dana je pružanje podrške oboljelim, ali i razbijanje stigme o toj bolesti, istakla je prim. dr. Larisa Kovačević, šef Odjeljenja opšte neurologije Klinike za neurologiju UKC Tuzla. Ona je kazala i da pored povećanog broja oboljelih vrlo mali broj pacijenata se skine sa terapije i to samo kod onih epilepsija koje nisu simptomatske.

Pored farmakoterapije izuzetno je važna i psihoterapija jer su oboljeli od epilepsije uglavom mlađe životne dobi.

”Riječ je o osobama u pubertetu i s njima treba pažljivo razgovarati i pružiti im podršku jer teško prihvataju stigmu u svom okruženju”, kazala je dr. Leila Avdić, specijalista neurologije UKC Tuzla.

U cilju poboljšanja tretmana oboljelih od epilepsije, Klinika za neurologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla otvorit će telefonsku liniju za pomoć i savjetovanje osoba koje se susreću sa ovim oboljenjem. Telefonske konsultacije pacijenti mogu dobiti na kontakt telefon 035 303 472, svake srijede od 14 do 15 sati.