U Univerzitetskom kliničkom centru  Tuzla ponovo u primjeni ERCP

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla ponovo u primjeni ERCP

posted in: Vijesti | 0

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla još od 80-tih godina prošlog vijeka izvodi se endoskopska retrogradna holangiopankreatografija ili ERCP. Riječ je endoskopskoj proceduri koja je strateški važna procedura za UKC Tuzla, jer kompletna hirurgija žučnih puteva, kao i gušterače ovisi o dostupnosti ERCP-a, a takođe veliki broj pacijenata terapijski može biti zbrinut u toku ove procedure, te da hirurška intervencija ne bude uopšte potrebna. Međutim zbog stare i dotrajale opreme pomenuta procedura u Univerzitetkom kliničkom centru Tuzla bila je u zastoju duži vremenski period.

„Dugogodišnji zastoj u izvođenju ERCP procedure otklonjen je nabavkom potpuno nove opreme, stalnim angažmanom u nabavci potrošnog materijala, te angažmanom kolege dr. sc. Tomislava Bokuna iz KB Dubrava koji redovno educira naše ljekare. Naravno, imperativ je omogućiti da se naši bolesnici iz TK ne upućuju na liječenje u druge bolnice, budući da je taj proces dug, izuzetno nepovoljan za pacijente po svim aspektima, a povezan je i sa razvojem komplikacija zbog produženja vremena do intervencije. Naravno, nije dovoljno reći da se procedura izvodi, nego je bitno da se ona i kvalitetno izvodi, otuda i angažman svih pomenutih na edukaciji i formiranju ekipe koja će ERCP u UKC Tuzla raditi po svjetskim standardima, rekao je načelnik Klinike za interne bolesti UKC Tuzla, prof. dr. med. sc. Nemin Salkić.

Prema riječima prof. dr. Tomislava Bokuna, dva mlada ljekara iz UKC Tuzla, dr. Ismar Hasukić i dr. Emir Tulumović boravili su u Zagrebu na edukaciji, gdje su savladali ERCP proceduru i sada je već samostalno izvode, ali uz njegov nadzor i superviziju. Prof. dr. Bokun je istakao i da smatra da će pomenuti ljekari u vrlo kratkom vremenskom periodu početi potpuno samostalno izvoditi ovu proceduru.

ERCP predstavlja dijagnostičku pretragu koja se sastoji od kombinacije endoskopske i radiološke pretrage, te je uz gastroenterologe potreban i angažman zaposlenika Klinike za radiologiju iz razloga što se uz rentgensko praćenje pomoću katera, preko instrumenta, sondiraju vodovi gušterače i žučnih vodova, te isti prikazaju pomoću rentgenskog kontrasta. Uz radiologa prisutni su i anesteziolog i anestetičar budući da se pretraga izvodi u općoj intravenskoj anesteziji (ako ne postoji kontraindikacija).

Procedura ERCP-a u BiH trenutno se pored UKC Tuzla izvodi u još tri centra, što nije dovoljno, te je vrlo važno da se UKC Tuzla ponovno vrati i kao referalni centar gdje će se ERCP-om tretirati bolesnici sa što većeg područja u našoj zemlji.