Slovenski stručnjak rekonstruktivne hirurgije u stručnoj posjeti UKC Tuzla

Slovenski stručnjak rekonstruktivne hirurgije u stručnoj posjeti UKC Tuzla

posted in: Vijesti | 0

U stručnoj posjeti Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju UKC Tuzla boravio plastični i estetski hirurg iz Slovenije, dr. med. sci. Peter Zorman.

Tokom svog boravka u UKC Tuzla dr. Zorman sa operativnim timom Klinike za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju izveo je operativni zahvat rekonstrukcije dojke nakon mastektomije. Riječ je o rekonstrukciji dojke pomoću sopstvenog tkiva. Ovaj oblik rekonstrukcije trenutno predstavlja zlatni standard u rekonstrukciji dojke.

Prema riječima načelnika Klinike za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju, dr. med. sci. Emira Halilbašića, rekonstrukcija dojke je postala integralni dio procesa liječenja nakon kancera dojke. “Dojke se mogu rekonstruisati pomoću sopstvenog tkiva, silikonskih implantata ili kombinacije obje tehnike. Sve navedene tehnike se izvode na Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju UKC Tuzla, ali rekonstrukcija dojke sopstvenim tkivom je vrlo zahtjevna i specifična hiruška procedura koja se radi samo u velikim zdravstvenim centrima i cilj posjete dr. Zormana je da se omogući napredna edukacija kadra klinike kako bi se pomenuta procedura uvela u naše standardne procedure”, rekao je dr. Halilbašić.

Dr. Peter Zorman je pojasnio da cilj rekonstrukcije nije samo nadoknaditi tkivo, nego obnoviti i izgled i simetriju dojke. “To je odlična alternativa rekonstrukciji implantatima i jedini način rekonstrukcije za pacijente koji žele topli, meki i prirodni osjećaj rekonstruisane dojke. Iskustva pokazuju da, osim u odabranim slučajevima, prirodni i trajni rezultati rekonstrukcije dojke mogu se postići samo prenosom tkiva sa drugog dijela tijela. Obično nakon mastektomije, jedino preostalo tkivo na grudima je mišić i dio kože, te je naš zadatak da obnovimo oblik dojke i postignemo što prirodniji i ljepši oblik”, kazao je dr. Zorman.

Specijalista plastične i rekonstruktivne hirurgije Klinike za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju UKC Tuzla, dr. Eldar Brkić je pojasnio da je stomak najčešće korištena donorska lokacija za autolognu rekonstrukciju dojke.”Abdominalno tkivo koje se koristi u režnju ima veće šanse da se podudara sa izgledom druge dojke, a uklanjanje tkiva iz donjeg abdomena može dati efekat abdominoplastike koja će poboljšati oblik tijela”, istakao je dr. Brkić.

Jedna od glavnih prednosti autologne rekonstrukcije je sposobnost preoblikovanja dojke koristeći različite tehnike kako bi se postigla simetrija i najbolji mogući rezultat.

Postoperativni tok pacijenta traje četiri do šest nedjelja, a izlazak iz bolnice pacijentica može očekivati već nakon petog dana od urađenog operativnog zahvata rekonstrukcije dojke.

Protokolarni prijem za dr. med. sci. Petera Zormana i ljekare Klinike za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju UKC Tuzla upriličio je pomoćnik direktora za nastavu i naučno-istraživački rad, prof. dr. med. sc. Ervin Alibegović koji je istakao zadovoljstvo povodom posjete slovenskih stručnjaka i istakao da su ovakvi stručni susreti dobra prilika za razmjenu znanja i iskustva.