Održan Peti kongres fizioterapeuta Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem

Održan Peti kongres fizioterapeuta Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem

posted in: Vijesti | 0

Svečanom ceremonijom, u prepunoj kongresnoj dvorani Hotela Mellain u Tuzli, u petak, 19. maja 2023. godine, je otvoren Peti kongres fizioterapeuta Bosne i Hercegovine sa međunarodnim učešćem.

Organizator kongresa su bili Udruženje/Udruga za fizioterapiju  FBIH i Udruženje/Udruga fizioterapeuta u BiH.
Tokom kongresa u pet sesija održano je 36 predavanja i 8 radionica koje su pratili učesnici iz cijele BiH, Hrvatske, Slovenije, Srbije, Makedonije, Španjolske, Nizozemske i Južne Koreje.

Prema riječima Mirele Begić, predsjednice organizacionog odbora kongresa, cilj organizatora je bio istaći važnost fizioterapeutske djelatnosti što u konačnici ima za cilj unaprijediti struku.
“Programom su bile predviđene aktuelne teme koje su predstavili svjetski priznati stručnjaci čime su ispunjena naša očekivanja da ovaj kongres bude još jedna izvrsna prilika za sticanje novih saznanja i upoznavanje s najnovijim dostignućima. Biti domaćinom priznatim imenima medicinske struke i nauke, učesnicima iz cijelog svijeta, pored izuzetne časti bila je velika odgovornost i obaveza za nas organizatore. Iskreno se nadam da su stručni i naučni rad opravdali očekivanja učesnika i da smo bili dobri domaćini”, istakla predsjednica organizacionog odbora Begić.

Podršku organizaciji ovog značajnog stručnog skupa pružio je i Univerzitetski klinički centar Tuzla.

Direktor UKC Tuzla, prof. dr. med. sc. Denijal Tulumović, tokom ceremonije otvaranja kongresa, u svom obraćanju je istakao da Univerzitetski klinički centar Tuzla pruža podršku organizaciji svih stručnih skupova i da je ponosan na činjenicu da je Tuzla domaćin jednog ovakvog naučnog skupa. Direktor Tulumović je učesnicima zaželio uspješan stručni rad, korisne i zanimljive diskusije i u konačnici donošenje zaključaka koji će pomoći daljem razvoju oblasti o kojoj će se govoriti u okviru održavanja kongresa.

Peti međunarodni kongres fizioterapeuta Bosne i Hercegovine otvorenim je proglasila Karmen Suarez, prva dopredsjednica Evropskog regiona Svjetske konfederacije fizioterapeuta.

Peti kongres fizioterapeuta Bosne i Hercegovine je održan u prelijepom ambijentu Hotela Mellain u sklopu kojeg se nalazi i Lječilište Aqua Bristol, među tuzlacima poznato kao Tuzlanska Slana Banja.