Obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

Obilježen Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a

posted in: Vijesti | 0

Svjetski dan borbe protiv AIDS-a obilježava se 35 godina svakog 1. decembra, a posvećen je podizanju svjesnosti o infekciji virusom humane imunodeficijencije. Prema odluci Svjetske zdravstvene organizacije ovogodišnje obolježavanje je pod sloganom “Prepustimo vodstvo zajednici”.
Tim povodom Klinika za zarazne bolesti UKC Tuzla u saradnji sa udruženjem “Partnerstvo za zdravlje” i Udruženjem studenata medicine u Bosni i Hercegovini organizovali su niz aktivnosti u cilju podizanja svijesti javnosti o važnosti prevencije.

U TC Tuzlanka za građane Tuzle upriličili su besplatno savjetovanje, mjerenje krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi, te testiranje na HIV, Hepatitis B i Hepatitis C.
Prema riječima, dr. Denisa Žepića, infektologa Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla, odziv građana je bio izuzetno dobar, a testiranje na HIV, ali i oblike hepatitisa savjetuje se svim osobama koje se zbog vrste zanimanja nalaze u rizičnoj kategoriji, kao što su zdravstveni radnici, policajici i vatrogasci, ali i promiskuitetnim osobama i intravenskim ovisnicima. “Od 1994. godine od kada se vrši testiranje na HIV infekciju u Bosni i Hercegovini je registrovano ukupno 337 osoba pozitivnih na HIV, od čega je 57 osoba umro. U 2023. godini u Federaciji Bosne i Hercegovine registrovali smo 28 slučaja, od čega 20 sa HIV infekcijom i 8 slučaja sa AIDS-om. U entitetu Republika Srpska u istom periodu registrovano je 10 HIV pozitivnih i 6 osoba sa AIDS-om. U ovoj godini na području Tuzlanskog kantona registrovo je šest osoba sa HIV infekcijom. Na medikamentoznoj terapiji u Bosni i Hercegovini se nalazi ukupno 287 osoba”, istakao je dr. Žepić.

HIV virus narušava imunitet osobe zbog čega ona postaje podložna razvoju oportunističkih ali i drugih zaraznih oboljenja. Ukoliko se pravilno ne tretira HIV može dovesti do nastanka posljednje faze infekcije, odnosno obolijevanja od AIDS-a.
Prvi slučaj infekcije HIV-om u BiH je zabilježen 1986. godine i do danas je prisustvo virusa u organizmu potvrđeno kod skoro 500 osoba od kojih je između 160 i 170 razvilo AIDS, a 65 je izgubilo život.
U sklopu Klinike za zarazne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli radi Savjetovalište za dobrovoljno, povjerljivo, besplatno savjetovanje i testiranje na HIV i virus C hepatitisa gdje se pacijenti, tokom cijele godine, potpuno anonimno, mogu javiti za bilo kakvu vrstu pomoći.
Prema podacima Savjetovališta na godišnjem nivou se otkrije dva do tri nova slučaja infekcije.
Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona finansira lijekove koji se u BiH koriste za tretman ovakvih pacijenata.