Obilježena 30. godišnjica postojanja i rada Klinike za neurohirurgiju

posted in: Sample Data-Articles | 0

Svečanom ceremonijom sinoć je obilježena 30. godišnjica postojanja i rada Klinike za neurohirurgiju JZU Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Odjeljenje za neurohirurgiju osnovano je 1984. godine u okviru Hiruške klinike Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Danas je Klinika za neurohirurgiju jedna  od najvećih neurohirurških ustanova u Bosni i Hercegovini.  Od svog osnivanja nastoji primjenjivati savremena dostignuća uz stručno i naučno promoviranje struke. U svom uvodnom obraćanju prof.dr. Mirsad Hodžić, načelnik Klinike za neurohirurgiju UKC Tuzla je istakao da je proslava godišnjice dobra prilika da se podsjeti na učinjene prve korake.

“Ovih 30 godina stvarno nije mali period. Uspjeli smo se značajno približiti nekim svjetskim standardima, a nastojimo svakim danom taj razmak učiniti i što manjim.  Kroz ovaj period smo uspjeli  doći do jednog značajnog nivoa i nastojimo nastaviti tim putem“, rekao je Mirsad Hodžić, načelnik Klinike za neurohirurgiju.

Uspostavom saradnje sa velikim brojem medicinskih ustanova širom svijeta Univerzitetski klinički centar Tuzla svoj razvoj bazira na permanentnoj stručnoj i naučnoj edukaciji zdravstvenih profesionalaca i saradnika. Memorandumom o razumijevanju između Opšteg zdravstvenog sistema u Buffalu i UKC Tuzla 1996. godine realizovan je projekat edukacije neurohirurga iz Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. Ispred Državnog univerziteta New York u Buffalu gostima se obratio  dr. Robert J. Plunkett. U svojoj prezentaciji dr. Plunkett je prikazao fotografije  ljekara neurohirurgije UKC tuzla tokom boravka na edukaciji u Buffalu, kao i fotografije Klinike neurohirurgije

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla,  Nešad Hotić je rekao da je Klinika za neurohirurgiju jedna od najprominentnijih klinika UKC Tuzla, koja prati svjetske trendove naročito u razvoju onkološke neurohirurgije, dječije neurohirurgije i liječenja  vaskularnih anomalija iz ove oblasti. „Ono što je najznačajnije za istaći u povodu proslave 30. godišnjice  Klinike za neurohirurgiju je da je u toku ove godine uvedena najnovija metoda endovaskularnog rješavanja aneurizmi moždanog stabla, što je jedan od najnovijih trendova neurohirurgije u svijetu“, rekao je doc.dr. Hotić. 

Za danas je programom, predviđeno održavanje Međunarodnog neuroonkološkog simpozijuma, koji će se održati u pet sesija. Predavači će biti stručnjaci iz SAD-a, Njemačke, Francuske, Hrvatske, Srbije, Turske i BiH, koji će govoriti o niskogradusnim gliomima, malignim gliomima, tumorima baze lobanje i tumorima mozga u djece.
Simpozij je namjenjen ljekarima različitih specijalnosti kao što su neurohirurgija, radijaciona terapija, onkologija, patologija, radiologija, neurologija i fizikalna medicina i rehabilitacija. i BiH.