Završeni Osmi tuzlanski neurološki susreti

posted in: Sample Data-Articles | 0

U subotu, 13. decembra 2014. godine završeni su Osmi tuzlanski neurološki susreti. “Osijek u Tuzli” je bila tema Osmih neuroloških susreta održanih u organizaciji Klinike za neurologiju UKC Tuzla i Udruženja neurologa Tuzlanskog kantona, a pod pokroviteljstvom  Akademije medicinskih nauka Bosne i Hercegovine. Predavači su bili ljekari i profesori Klinike i Katedre za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek i Medicinskog fakulteta Sveučilišta iz Osijeka.
Prema riječima načelnika Klinike za neurologiju prof. dr. Osmana Sinanovića  cilj susreta je stručna razmjena i kontinuirana edukacija, te širenje prijateljstva među neurolozima, a saradnja i prijateljstvo sa neurolozima iz Osijeka traje dvije decenije što je i bio povod za temu “Osijek u Tuzli”.

Prof. dr. Silva Butković-Soldo, predstojnica Klinike za neurologiju KBC Osijek, je istakla da je saradnja neurologa iz Osijeka i Tuzle vrlo aktivna i u oblasti struke i u oblasti nauke. „Profesor Sinanović i njegove kolege sa klinike nas prate na svim tečajevima koje organizujemo iz oblasti Parkonsonove bolesti, vrtoglavice i multiple skleroze. Prije deset godina su bili naši gosti i sudionici Prvog hrvatskog Kongresa iz neurorehabilitacije i restauracijske neurologije”, rekla je prof. dr. Butković – Soldo.
Najviše pažnje izazvalo je predavanje “Terapija uznapredovale faze parkinsonove bolesti duodopom – Naša iskustva” koje je održala doc. dr. sc. Svetlana Tomić iz Klinike za neurologiju Kliničkog bolničkog centra Osijek. Predavanje je pobudilo veliku pažnju iz razloga što se ovaj vid liječenja još uvjek ne sprovodi na Klinici za neurologiju UKC Tuzla.
Pored predavanja za ljekare održana su i dva stručna predavanja posvećena medicinskim sestrama-tehničarima.
Prema riječima prof. dr. Osmana Sinanovića ovakvi susreti su mjesto uspostave novih ljudskih i stručnih kontakata. “Na Klinici za neurologiju posvećujemo veliku pažnju edukaciji bez koje bi bilo nemoguće pratiti ni ono što postoji, a naročito ne ići naprijed”, kaže prof.dr. Sinanović.