Dokaz uspješnosti u radu medicinske ustanove UKC Tuzla, su brojna priznanja, plakete, ordeni, dodijeljeni pojedincima, liječničkim timovima ili cjelokupnom kolektivu, za nesebičan doprinos u liječenju, stalnom potvrđivanju humanosti profesije, te spašavanju života ljudi.

PRIZNANJE ZA IZVRSNOST U KATEGORIJI DOBRE PRAKSE
Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla (Sarajevo, 15. i 16. decembra 2014. godine) dodijeljeno je priznanje za izvrsnost u kategoriji dobre prakse. Priznanje je Univerzitetski klinički centar Tuzla dobio kao zdravstvena ustanova koja je najviše doprinijela širenju projekta i pomoći drugima pri uspostavi sistema kvaliteta i sigurnosti. Univerzitetski klinički centar Tuzla se uspostavom, održavanjem i unapređenjem sistema kvaliteta i sigurnosti bavi jedanaest godina i poslijednjih godina uključen je u pružanje pomoći drugim zdravstvenim ustanovama u tom području. Ta pomoć se ogleda u učešću zaposlenika UKC Tuzla u edukaciji koju organizuje Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u Federacije BiH (AKAZ) i koja je provođena u KCU Sarajevo, Sveučilišnoj bolnici i Regionalnom medicinskom centru Mostar, Kantonalnoj bolnici Bihać, Općoj bolnici i Domu zdravlja Gračanica, Kantonalnoj bolnici i Domu zdravlja Zenica, Domu zdravlja Cazin, Visoko i Breza te Zavodu za bolesti ovisnosti Kantona Sarajevo. Pored toga, zaposlenici iz Sektora za poslove organizacije i poboljšanja kvaliteta su uzeli učešće u procesu facilitacije, tj.davanja savjeta za uspostavu sistema kvaliteta i sigurnosti i pripremi za certifikaciju i akreditaciju, u Kantonalnoj bolnici Zenica i KCU Sarajevo, kao i u pripremi za akreditaciju porodilišta u projektu “Bolnica prijatelj beba” u Regionalnom medicinskom centru Mostar, Sveučilišnoj bolnici Mostar i Kantonalnoj bolnici Bihać.

CERTIFIKAT ZA KVALITET PRUŽANJA ZDRAVSTVENIH USLUGA
Uspješno je završen i proces vanjske akreditacije porodilišta Klinika za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, koja je još 2005. godine stekla zvanje Bolnica-prijatelj beba (Baby Friendly Hospital). AKAZ – Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu Federacije BiH u septembru 2013. godine započela je realizaciju projekta “Akreditacija bolnica – prijatelja beba” (Baby Friendly Hospital Initiative – BFHI) koji radi u saradnji sa United Nations Children`s Fund BiH (UNICEF). Pored promocije i potpore dojenja projekat se fokusiro na edukaciju osoblja, poboljšanje prostornih i organizacionih standarda, razvijanje svijesti o važnosti dojenja kod trudnica i porodilja, kao i na poticanje osnivanja grupa za potporu dojenja nakon izlaska iz bolnice.

MEDALJE POŽRTVOVANOSTI
Predsjednik Islamske Republike Pakistan nj.e. general Pervez Musharraf, sa suprugom nj.e. gđe. Sehbe Musharraf, u aprilu 2007. godine, boravio je u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. U znak zahvalnosti za učešće u humanitarnoj misiji pomoći narodu Pakistana, predsjednik Musharraf je članovima ljekarskih ekipa iz Tuzle i Sarajeva uručio medalje požrtvovanosti. Medalje su dobili: direktor UKC Tuzla, doc. Dr Nedret Mujkanović, medicinski direktor UKC Tuzla, prof.dr. Kasim Muminhodžić, direktor za edukaciju i medicinsko istraživanje UKC Tuzla, prof.dr. Osman Sinanović, direktor Klinike za anesteziologiju i reanimaciju UKC Tuzla, doc.dr. Mirsada Prašo, direktor Klinike za zarazne bolesti UKC Tuzla, doc. dr Sead Ahmetagić, ortopedi: dr. Mirsad Fazlić, dr. Zlatko Habul, hirurzi: dr. Jasminka Mujkanović, dr. Ferid Konjić, dr. Nusret Ramić, dr. Osman Muratović, dr. Muhamed Begić, mr. med. sci. Mirha Agić, dječiji hirurzi: dr. Nešad Hotić, mr.med.sci. Elvira Konjić, pedijatri: dr. Belkisa Čolić i dr. Lejla Osmančević, mr. med. sci. Mensuda Hasanhodžić i dr. Nevzeta Kalesić, ginekolozi: doc. dr. Dženita Ljuca i dr. Ferida Radončić, medicinari: viša medicinska sestra – instrumentarka Albina Hrvanović i medicinski tehničar – anestetičar Zijad Malkić, novinar FTV, Salih Brkić i snimatelj u UKC Tuzla, Eldar Šehić.

TUZLANSKA PLAKETA

download (4)

U povodu Dana oslobođenja Tuzle, 2. oktobra 2005. godine za izuzetan doprinos u razvoju Tuzle, direktoru UKC Tuzla, doc.dr. med.sci. Nedretu Mujkanoviću, dodijeljeno je najviše priznanje OV Tuzla – Tuzlanska plaketa.

TUZLANSKA PLAKETA
Tuzlanska plaketa sa zlatnim grbom je dodijeljena i članovima prvog tima ljekara koji su sudjelovali u misiji mira u Pakistanu. Ovo priznanje im je uručeno na Dan državnosti BiH 25. novembra 2005. godine.

Godinu dana kasnije, „Tuzlanska plaketa“ je dodijeljena i glavnoj sestri UKC Tuzla, Safiji Kalajlić.

 

INTERNACIONALNI HUMANISTIČKI KOLEKTIV 2005. GODINE
U povodu 30. obljetnice misije mira Internacionalne lige humanista (Philadelphia, 1976. – Sarajevo 2006.) Predsjedništvo Internacionalne lige humanista je JZU Univerzitetsko kliničkom centru Tuzla dodijelilo priznanje Internacionalni humanistički kolektiv 2005. godine. Priznanje se dodjeljuje za doprinos u izgradnji mira i interkulturalnog razumijevanja među ljudima i narodima.

ORDEN ZAHVALNOSTI

images

Mitropolit Nikolaj dabrobosanski 1. novembra 2004. godine, uručio je direktoru UKC Tuzla, doc. dr. med. sci. Nedretu Mujkanoviću, Orden svetog Petra dabrobosanskog. Ovo najveće priznanje Srpske pravoslavne crkve u BiH, znak je zahvalnosti za liječenje sveštenika SPC Jeremija i Aleksandra Starovlaha, povrijeđenih u akciji SFOR-a na Palama

TUZLANSKA PLAKETA SA ZLATNIM GRBOM
Grupi stvaralaca Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla 2.oktobra 2001. godine dodijeljena je Tuzlanska plaketa sa zlatnim grbom. Dobitnici plakete su: prof.dr.Teufik Tulumović, prof.dr.Senaid Trnačević, prof.dr.Mirsada Hukić, prof.dr.Ahmet Halilbašić, prof.dr. Jasenko Karamehić, Doc.dr.Enisa Mešić, Doc.dr.Ermina Iljazović, Prim.dr.Huzeir Duraković, Prim.dr.Mirsada Prašo, Prim.dr.Vildana Habul, Prim.dr Elmir Čičkušić mr.med.sci., Prim.dr.Slavica Mott-Divković, Prim.dr.Hasan Praš, dr Denijal Tulumović mr.med.sci., dr Džemal Šestan mr.med.sci., dr Slobodan pavlović, mr.med.sci., mr.ph Mirjana Uzeirbegović, dr Emir Hodžić, dr Midhat Tabaković, dr Slobodan Lekić, dr Mirza Atić, dr Zoran manojlović, dr Mustafa Bazarđanović, dr Samed Jagodić, dr Mirsad Babović, dr Halid Mahmutović, dr Haris Hadžagić, dr Semir Imamović, dr Jasminka Mujanović i dr Zinaida Karasalihović.

POVELJA UNIVERZITETA U TUZLI
U okviru obilježavanja 25 godina postojanja i rada Univerziteta u Tuzli, u decembru 2001. godine za veliki doprinos razvoju naučne misli Povelja Univerziteta u Tuzli dodijeljena je Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla. Razvoj medicinske nauke i uvođenje savremenih metoda, realizacija projekata i unapređenja rada u UKC Tuzla usko su povezani sa nastavno-naučnim procesom. UKC Tuzla kao nastavno-naučna baza ima ogroman značaj u nastavno-naučnom procesu i osim svog razvoja i jačanja ima veliki značaj za razvoj Univerziteta.

EVROPSKO PRIZNANJE
Nagradu za doprinos u oblasti kliničke i eksperimentalne transplantacije za 2001. godinu koju dodjeljuje Evropsko udruženje za transplantaciju organa ESOT iz Holandije i firma Novartis dobili su dr Midhat tabaković i dr Mustafa Bazarđanović, ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, članovi transplant tima.

TUZLANSKA PLAKETA sa zlatnim grbom

U okviru obilježavanja 2.oktobra, Dana oslobođenja Tuzle za 1999.godinu Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla dodijeljena je Tuzlanska plaketa sa zlatnim grbom za stvaralački rad i dostignuća.

POVELJA HUMANIZMA

Savjet internacionalne lige humanista, na sjednici održanoj 10.avgusta 1994.godine, za izvanredne zasluge i veliki doprinos razvoju načela humanizma i principa humanosti u sveukupnom radu i djelovanju, donio je odluku o dodjeli POVELJE HUMANIZMA Kliničkom centru Tuzla

 

ZLATNA POVELJA MIRA PSIHIJATRIJSKOJ KLINICI
Na prijedlog Stalnog komiteta Internacionalne lige humanista, Svjetski kongre, s jedinstva humanista, krajem maja ove godine dodijelilo je Zlatnu povelju mira Psihijatrijskoj klinici Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla. U obrazloženju za dodjelu ovog visokog priznanja se kratko kaže: „ Za izvanredan doprinos uspostavi mira, povjerenja i saradnje i za očuvanje multietničke Bosne i Hercegovine.“ Povelju je potpisao prof.dr.Ivan Supek.

TUZLANSKA PLAKETA SA ZLATNIM GRBOM
Tuzlnsku plaketu sa zlatnim grbom zasluženo su dobili Prof.dr Husein Sušić,čovjek koji je dao nesebičan doprinos u edukaciji mladih kadrova i medicinske nauke.Aktivni je i redovni profesor Medicinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, internista nefrolog, redovni član Akademije nauka države New York, SAD. Prof.dr Mirsada Hukić, članica Evropske akademije nauka i autor niza stručnih i naučnih radova objavljenim u referentnim časopisima u zemlji i inostranstvu, autor knjige Virusne hemoragijske groznice. Izuzetan je i njen doprinos u razvoju mikrobiologije u UKC Tuzla kao i u nastavno-naučnom procesu. Prof.dr Husref Tahirović, dopisni član Akademije nauka i umjetsnosti BiH, stručnjak u oblasti pedijatrije koji je uložio ogromne napore na razvoju ove oblasti, danas Dekan Medicinskog fakulteta u Tuzli. Nemjerljiv je njegov doprinos u uvođenju metoda za rano otkrivanje metaboličkih poremećaja i formiranje Laboratorija za otkrivanje metaboličkih poremećaja.

PROF. DR. RICHARD AZIZKHAN POČASNI GRAĐANIN TUZLE
Na prigodnoj svečanosti u Tuzli uglednom američkom dječijem hirurgu, prof. dr. Richardu Azizkhanu, direktoru bolnice u Cincinnati-u zvanično je uručeno najviše priznanje Tuzle – Povelja počasnog građanina grada.
Direktor UKC, dr. Nedret Mujkanović, istakao je da se riječima teško može iskazati šta je sve za naš grad učinio prof. dr. Richard Azizkhan, a što je rezultat desetogodišnje saradnje između američke bolnice i UKC, odnosno, Općine Tuzla. Gradonačelnik Tuzle, Jasmin Imamović je rekao da je Tuzlanska povelja najviše priznanje koje grad dodjeljuje stranim državljanima za dugogodišnju saradnju i doprinos razvoju i afirmaciji grada u međunanrodnim okvirima.
-Ova povelja je čin zahvalnosti građana Tuzle onima koji su Tuzlu svojim životom, radom i djelom naročito zadužili. Veliko mi je zadovoljstvo i čast uručiti priznanje počasni građanin Tuzle, a Tuzla je sada bogatija za jedno od najvećih svjetskih imena dječije hirurgije – rekao je načelnik Jasmin Imamović. – Dragi prijatelji i kolege, drago mi je da vas vidim ponovo. Ovo je velika čast za mene. Tuzla je moj drugi dom. Ja sam ponosan na Tuzlu i vidim sjajnu budućnost ovog grada – rekao je prof, dr Richard Azizkhan, zahvaljujući se na uručenom priznanju.