KRV – LIJEK
Krv je živuća tvar koja se transfuzijom može prenijeti bolesnoj osobi. Čine ju stanični elementi ( eritociti, leukociti, trombociti ) koje proizvodi koštana srž i plazma u kojoj su razne bjelančevine, antitijela, hormoni.Darovana krv je jedinstven poklon jedne osobe drugoj pri čemu darivalac krvi najčešće ne poznaje primaoca.

 

KADA SE SUOČIMO SA BOLEŠĆU
Svakodnevno raste broj bolesti koje iziskuju liječenje lijekovi od krvi. Posljedice njihovog nedostatka mogu biti lijekovima od krvi.Teško je bespomoćno stojati i gledati da neko, do koga nam je stalo, pati. Željeli bi da postoji nešto što može pomoći.Često je to krv iporažavajuće . Da li ste se ikada zapitali odakle dolazi krv koja je potrebna za liječenje i da li će jednog dana možda i Vama biti potrebna ?

 

KAKO OBEZBIJEDITI KRV ?
Krv se ne može proizvesti vještačkim putem. Jedini izvor tog dragocijenog lijeka je zdrav čovijek.

 

KOLIKA JE POTREBA ZA KRVLJU
Potreba za krvlju je stalna.
Godišnje je za pacijente koji se liječe u JZU UKC-u Tuzla neophodno obezbijediti da krv daruje najmanje 3 % stanovništva Kantona, odnosno da svakodnevno krv daruje minimalno 40 naših sugrađana.

 

ZAŠTO SVAKODNEVNO, ZAŠTO NE U JEDNOM DANU ? !
Životni vijek krvnih stanica je ograničen, kako u našem organizmu tako i van njega.

Eriteociti u našem organizmu žive oko 120 dana, trombociti desetak dana a leukociti svega nekoliko sati. Van ljudskog organizma , u vrečicama za čuvanje krvi, životni vijek krvnh stanica je daleko manji. To je razlog svakodnevnih potreba za osobama koje će darovati krv. Krv se ne može proizvesti vještačkim putem.Jedini izvor tog dragocijenog lijeka je zdrav čovijek.

 

MOŽE LI KRV DAROVATI SVAKA OSOBA
Isključivo zdrava osoba može biti darivalac krvi.

Zakonom je regulirano da su to osobe od
18 – 65 godina, tjelesne mase iznad 50 kg .

 

ZDRAV ČOVJEK IMA MILION ŽELJA,

BOLESTAN SAMO JEDNU – DA OZDRAVI, POBJEDI BOLEST

 

KAKO SE PROVJERAVA MOŽETE LI DAROVATI KRV ?
Prije darivanja krvi obavit će se laboratorijsko testiranje i liječnićki pregled. Ubodom u jagodicu prsta i uzimanjem nekoliko kapi krvi odredit će Vam se nivo hemoglobina u krvi, a po potrebi i hemato

Odredit će Vam se orijentaciono krvna grupa a njendefinitivni nalaz dobit će te u Knjižici darivaoca krvi nakon detaljnog laboratorijskog ispitivanja. Na pregledu kod liječnika postaviće Vam se neophodna pitanja vezana za Vaše zdravstveno stanje. Provjerit će Vam se krvni pritisak, puls, poslušati rad srca i pluća .U Vašem je interesu , a i u interesu osobe koja će primiti Vašu krv, da Vaši odgovori na postavljena pitanja budu iskreni. Sve što kažete liječniku ostat će tajna. Vi također možete pitati sve ono što Vas interesuje Vi ste aktvni sudionik uključen u liječenje bolesnika

 

KAKO SE PONAŠATI PRIJE I POSLIJE DARIVANJA KRVI ?
Prije darivanja krvi možete lagano doručkovati. Nemojte uzimati alkohol !
Nakon darivanja krvi nemojte zapaliti cigaretu naredna dva sata.
Osobe koje se profesionlno bave poslovima na visini ili vožnjom taj dan to ne bi trebale činiti.
Sve ostalo možete normalno obavljati.

 

KOLIKO ČESTO MOŽETE DAROVATI KRV ?
Zdrava osoba može darivati krv više puta tokom godine. Muškarci u toku jedne godine krv mogu darivati 4 puta a žene 3 puta .

 

STVARA LI SE NAVIKA ZA DARIVANJE KRVI ?
Ne !!!
To Vam najbolje mogu potvrditi darivaoci krvi kao i mnogi zdravstveni radnici koji su i sami darivaoci krvi.

 

MOŽE LI BOLESNA OSOBA ODMAH DOBITI DAROVANU KRV ?
Ne !!!
Nakon što ste darovali krv, Vaša krvi mora biti laboratorijski pregledana.

Obavezno se moraju provjeriti :

  • krvne grupe
  • neregularna antitijela
  • moguća prisutnost uročnika zaraznih bolesti ( hepatitis tipa B i C, AIDS, Sifilis ) a potom, ako su svi nalazi uredni, iz Vaše krvi se mogu pripremiti lijekovi porebni bolesniku.
    Svi ovi postupci iziskuju nekoliko sati !

 

GDJE SE SVE PRIMJENJUJE KRV
Brojna su stanja i bolesti koje zahtjevaju primjenu lijekova od krvi ( cijela krv, koncentrati eritrocita, kocentrat trombocita, plazma, plazmatski proteini … ).
Neka od tih stanja su :

  • iskrvarenje radi povrede
  • gubitak krvi usljed raznih operativnih zahvata
  • gubitak krvi pri kompliciranom porodu
  • pacijenti koji primaju terapiju radi nekog malignog oboljenja
  • razna oboljenja krvi

Za većinu operativnih zahvata neophodno je prije operacije obezbijediti neophodnu rezervu krvi. Te rezerve se najčešće kreću od 2 – 5 doza krvi a ima stanja kada su potrebne i mnogo veće rezerve.

 

ŠTA DOBIJA DARIVALAC KRVI
Nakon što je provjerio svoje zdravstveno stanje dobija i osjećaj zadovoljstva saznanjem da je nekome pomogao i dao mu mogućnost da pobijedi bolest.

 

GDJE MOŽETE DAROVATI KRV
Krv se može darovati u okviru planski organiziranih akcija darivanja krvi u Vašoj mjesnoj zajednici, firmi – ustanovi, školi, fakultetu.
Osim toga krv možete darovati i u JZU UKC-u Tuzla, Poliklinici za transfuziologiju, svakim radnim danom, od 8 – 15 h.

 

ZAŠTO NE BISTE ODVOJILI MALO VAŠEG VREMENA I DAROVALI KRV