U UKC Tuzla urađen operativni zahvat traheoezofagealne fistule

U UKC Tuzla urađen operativni zahvat traheoezofagealne fistule

posted in: Vijesti | 0

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla izveden vrlo zahtjevan operativni zahvat resekcije traheje i zbrinjavanja fistule. Kako su pojasnili ljekari ove ustanove, pacijentici mlađe životne dobi, tokom trudnoće javila se eklampsija zbog čega je porođaj završen carskim rezom, a pacijentica postoperativno smještena u Odjeljenje intenzivne terapije Hiruškog bloka. Prema riječima, prof. dr. Jasmine Smajić, načelnice Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju, zbog opšteg stanja pacijentice i potrebe za prolongiranom mehaničkom ventilacijom urađena je traheotomija, nakon što je predhodno bila endotrahealno intubirana. Tokom kasnog postoperativnog perioda dolazi do nastanka traheoezofagealne fistule što je zahtjevalo hiruški tretman u smislu resekcije traheje i zbrinjavanja fistule.

Riječ je o kompleksnom operativnom zahvatu, te je za izvođenje istog bilo potrebno prisustvo stručnjaka koji se bave ovom problematikom, kako u hiruškom, tako i u anesteziološkom dijelu.

Hiruški operativni tim Klinike za torakalnu hirurgiju UKC Tuzla, uz superviziju doc. dr. Tomaža Štupnika iz Kliničkog odjela za torakalnu hirurgiju UKC Ljubljana, pristupio je odvajanju abnormalnog spoja između ezofagusa i traheje, te spajanju otvora koji su preostali.

Anesteziološki tim Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC Tuzla radio je pod supervizijom prof. dr. Dušanke Janjević, spec. anesteziologa iz Novog Sada. Kako je istakla prof. dr. Janjević, pri ovoj vrsti operativnog zahvata anesteziolozi se suočavaju sa nekoliko izazova. Kao prvo, imaju zajedničko polje rada sa hirurzima, što znači da je bilo potrebno zadovoljiti ventilaciju i oksigenaciju sa jedne strane, a sa druge obezbjediti optimalne hiruške uslove. Drugi izazov se ogleda u zadovoljavajućoj oksigenaciji kako bi se obezjedili uslovi za plasiranje tubusa u donji dio traheje i korištenje nazalnog puta sa postavljenjem tubusa u gornji dio traheje. Nakon toga, u određenom trenutku hiruškog rada bilo je potrebno tubus ukloniti iz operativnog polja i obezbijediti hemodinamsku stabilnost pacijenta i tkz. apneičnu oksigenaciju.

Prema riječima, doc. dr. Nusreta Ramića, načelnika Klinike za torakalnu hirurgiju UKC Tuzla, operativni tok je protekao uredno, pacijentica se postoperativno oporavlja i njeno zdravstveno stanje se intenzivno prati.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, doc. dr. Alen Kamerić, sa saradnicima, pomoćnikom direktora za medicinske poslove, doc. dr. Bahrudinom Hadžiefendićem i pomoćnikom direktora za nastavu i naučnoistraživački rad, prof. dr. Šefikom Hasukićem upriličio je prijem za doc. dr. Tomaža Štupnika, predstojnika Kliničkog odjela za torakalnu hirurgiju Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana. Tom prilikom direktor je istakao zahvalnost, ali i zadovoljstvo saradnjom između Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i Univerzitetskog kliničkog centra Ljubljana.