U Tuzli obilježen Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

U Tuzli obilježen Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju

posted in: Vijesti | 0

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, svake godine se rodi oko 15 miliona prijevremeno rođene djece, a ljubičasta boja koja je simbol obilježavanja ovog dana predstavlja osjetljivost i izuzetnost.
Juče je u gradskom parku u Tuzli puštanjem ljubičastih balona u zrak obilježen Međunarodni dan svjesnosti o prijevremenom rođenju.
Cilj obilježavanja Međunarodnog dana svjesnosti o prijevremenom rođenju usmjeravanje je pažnje javnosti na globalni problem prijevremenog rođenja, što je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama.

Prema riječima načelnika Klinike za ginekologiju i akušerstvo UKC Tuzla, doc. dr. Igora Hudića terapijske mogućnosti koje se primjenjuju na ovoj klinici, a koje su u skladu sa predstavljenom svjetskom stručnom literaturom, dosegle su maksimum u mogućnostima smanjenja prijevremenog porođaja. Međutim, uprkos napretku perinatalne medicine prijevremeni porođaj još uvijek predstavlja jedan od najvećih izazova s kojim se zdravstveni profesionalci susreću.

Predsjednica Udruženja pedijatara BiH, prof. dr. Fahrija Skokić, istakla je da se ove godine Međunarodni dan svjesnosti o prijevremeno rođene djece obilježava pod sloganom “Ne ostavljaj me samu” , te da se upravo to i primjenjuje u praksi, odnosno da se majke i djeca ne odvajaju, a da su uz njih i zdravstveni profesionalci koji kroz kontinuiranu zdravstvenu edukaciju doprinose unapređuju kvalitete života prijevremeno rođenih i njihovih roditelja.

U okviru obilježavanja Svjetskog dana prijevremeno rođene djece organizovan je i projekat Udruženja studenata medicine pod nazivom “Let’s stay together”.
“Projekat pod nazivom “Let’s stay together” ima za cilj usmjeravanje svijesti javnosti i naših kolega studenata na naše najmlađe i najhrabrije borce, odnosno prijevremeno rođenu djecu, koja se od najranijih dana svog života bore za isti”, istakla je Edna Beganović, lokalni oficir za javno zdravlje u Udruženju studenata medicine “BoHeMSA”.