Održan webinar  iz oblasti transplantacije bubrega

Održan webinar iz oblasti transplantacije bubrega

posted in: Vijesti | 0

U organizaciji Odjeljenja za nefrologiju Klinike za interne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, a u saradnji sa Royal Preston Hospital iz Velike Britanije, u periodu od 15. do 17. novembra 2021. godine održan je webinar iz oblasti transplantacije bubrega.
Projekat višegodišnje saradnje programa renalnih centara pod vodstvom dr Ahmeda Aimuna iz Velike Britanije, prof. dr. med. sc. Enisom Mešić i prof. dr. med. sc. Mirnom Alečković-Halilović, a pod pokroviteljstvom Svjetskog udruženja nefrologa i uz podršku menadžmenta UKC Tuzla, rezultiralo je izuzetno kvalitetnim hibridnim webinarom.

Prema riječima prof. dr. med. sc. Mirne Alečković-Halilović, projekat saradnje omogućio je medicinskom osoblju Odjeljenja za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega kontinuiranu edukaciju, stručnu i naučnu saradnju. “U okviru pomenutog projekta za ljekare našeg odjeljenja su održane tri šestomjesečne edukacije u Velikoj Britaniji, kao i mnogobrojni kursevi na kojima su naši ljekari bili predavači, uključujući i pozvane prezentacije na Renalnoj asocijaciji Velike Britanije. Također, u okviru ovog projekta, Odjeljenju za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega doniran je i savremeni ultrazvučni aparat”, istakla je prof. dr. Alečković-Halilović.

“U okviru projekta još prije dvije godine oraganizovan je uspješan kurs biopsije bubrega za 35 učesnika. Saradnja koju smo ostvarili u okviru ovog projekta korisna je i za druge discipline uključene u transplantacijsku medicinu. Shodno tome, današnja predavanja su bila iz oblasti nefrologije, transplantacijske medicine i COVID 19 u kombinaciji sa bubrežnim oboljenjima”, rekao je dr Ahmed Aimun.

U narednoj godini planirani su tematskim sastancima posvećeni pojedinačnim disciplinama uključenim u transplantaciju bubrega i njima zanimljivim aktualnim temama.