Prošireni kapaciteti kardiohiruške intenzivne njege

Prošireni kapaciteti kardiohiruške intenzivne njege

posted in: Vijesti | 0

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla urađena je rekonstrukcija i adaptacija prostora Jedinice intenzivne terapije i njege Klinike za kardiovaskularnu hirurgiju u objektu Plave bolnice.

U rekonstruisanim prostrijama smješteno je dodatnih pet jedinica, a sprovedene su i instalacije za medicinske plinove sa novim utičnicama za kisik, vakum i zrak. Pomenute prostorije opremljene su savremenom medicinskom opremom.

Potreba za širenjem postojećih kapaciteta postoji odavno iz razloga što koronarna hirurgija zauzima 50 posto od svih uobičajenih medicinskih procedura za srčana stanja, a obavljanje kompleksnih i visokosofisticiranih zahvata u ovoj ustanovi se rade rutinski.

Shodno potrebama u potpunosti je završeno proširenje Jedinice intenzivne terapije i njege, a sve poslove obavila je tehnička služba UKC Tuzla, dok je novac osiguran iz vlastitog budžeta.

“Ova prostorija pokazuje da UKC Tuzla ponovo preuzima dominantnu ulogu u zdravstvenom sistemu Federacije BiH. To kažem s punim pravom, jer smo jedina ustanova koja je u doba pandemije uradila određeni broj transplantacija. Povećanje kapaciteta u okviru intenzivne njege je samo jedan pokazatelj da svi uposlenici našeg centra, pored borbe s Covidom-19, misle i na budućnost i olakšavanje njihovog rada, ali i poboljšanje komfora pacijenata”, izjavio je direktor UKC Tuzla, prim. doc. dr. med.sc. Alen Kamerić.