Održan III Pulmološki simpozij

posted in: Sample Data-Articles | 0

U petak, 14. novembra 2014. godine održan je jednodnevni Pulmološki simpozij u organizaciji Klinike za plućne bolesti i Ljekarske komore TK. III Pulmološki simpozij je za cilj imao prikazati rezultate najnovijih istraživanja i iskustva iz prakse, kao i omogućiti integraciju različitih pristupa i terapijskih procedura. Tokom dvije sesije u kojima je održano osam predavanja pneumoftiolozi – pulmolozi, pedijatri, ljekari porodične medicine i medicine rada imali su priliku za razmijenu iskustva i aktuelnih informacija iz oblasti respiratornih oboljenja. Najviše pažnje je bilo posvećeno Hroničnoj opstruktivnoj plućnoj bolesti iz razloga što se u mjesecu novembaru obilježava Svjetski dan HOPB-a.

O ovoj temi govorio je doc. dr. Suvad Dedić, V. D. načelnik Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla, koji je istakao da na Klinici za plućne bolesti trenutno leži 95 pacijenata, od kojih 30 ima hroničnu opstruktivnu bolest pluća.

O Hroničnoj opstruktivnoj plućnoj bolesti kao profesionalnom oboljenju govorila je prof. dr. Nurka Pranjić. Prema njenim riječima, hronična opstruktivna plućna bolest u BiH nije priznata kao profesionalno oboljenje, ali je uočeno da je česta pojava kod radnika u industriji koji su u dodiru sa otrovnim česticama, kao što su rudari, zidari i sl.

O Hroničnoj opstruktivnoj plućnoj bolesti, sa svog aspekta, govorili su i prof.dr. Azijada Beganlić, prof. dr. Munevera Osmić i prof. dr. Ivan Kopitović. Na temu “Novine u multirezistentnoj tuberkulozi” govorio je prof.dr. Hasan Žutić, dok je dr. Dženan Halilović, mr. med. sc. predstavio temu “Opstruktivno-restriktivne plućne bolesti: liječenje i zablude uz prikaz slučaja”. “Karcinom pluća” je tema o kojoj je govorila doc. dr. sc. Šefika Umihanić, a ne temu “Dijagnostika i terapija astme u djece” govorila je dr. Amela Pašić, mr.med.sc.