Otvoren sajam medicine Remedium 2015

posted in: Sample Data-Articles | 0

U prisustvu velikog broja zvanica, sinoć je u Tuzli, otvoren drugi Međunarodni sajam medicine Remedium. Sajam medicine se održava u organizaciji Ljekarske komore Tuzlanskog kantona i JZNU Doma zdravlja Tuzla, a pod pokroviteljstvom, Vlade TK. Sajamska manifestacija koja će se održati od 6 do 8 maja 2015 godine izlagačima i učesnicima će omogućiti da predstave dostignuća i inovacija iz oblasti medicine, prezentiraju nove proizvode, tehnike, metode i usluge farmaceutskih proizvoda, opreme i sredstava, dok će zainteresovani posjetioci imati priliku upoznati se sa zdravstvenim kapacitetima ustanova iz zemlje i regiona. U sklopu sajma bit će održan i Simpozijum „Interna medicina u porodičnoj medicini“, gdje će svi zainteresirani imati prilike čuti novosti iz ovog područja, kako od stručnjaka iz Tuzle i BiH, tako i iz regiona i iz inostranstva.

Prilikom otvaranja sajma dr. Elnur Smajić, u ime organizatora istakao je da sajam medicine predstavlja priliku da se okupe sve zainteresovane skupine u zdravstvu kako bi se omogućilo povoljnije okruženje za unaprjeđenje zdravlja ljudi, brži razvoj medicine, lakše predstavljanje novih tokova i tehnologija, napredak poslovanja u zdravstvu, farmaceutskoj industriji i proizvodnji medicinske opreme i potrošnog materijala, te jednostavniju međusobnu komunikaciju.

Ispred JZU UKC Tuzla prisutnima se obratio direktor Ustanove, doc. dr. Nešad Hotić koji je izrazio zadovoljstvo što je Tuzla domaćin jednog ovakvog projekta. Prema njegovim riječima sajam medicine Remedium će omogućiti razmjenu stručnih iskustava, ali i prezentacije različitih zdravstvenih kapaciteta. “Remedium će biti prilika da se prikažu svježa iskustva iz prakse i otvore novi putevi za integraciju različitih pristupa i terapijskih procedura iz oblasti interne medicine”, rekao je doc. dr. Hotić.

Sajam je otvorenim proglasio prof. dr. Nermin Salkić, predsjednik Organizacionog odbora Remedium sajma, koji je istakao da je cilj organizatora da se na sajmu prezentuju najnovija saznanja ne samo kada je u pitanju medicinska znanost u zemlji, nego i svijetu. “U odnosu na prošlu godinu poboljšana je sajamska i edukativna ponuda. Ove godine naši su gosti predavači iz Turske, Engleske i skandinavskih zemalja, a to nudi iskorak u saznavanju onoga u čemu domaći stručnjaci možda nisu najjači“, kazao je prof. dr. Salkić.

Uvodno predavanje na temu personalizirane medicine održao je prof. dr. Krešimir Pavelić iz Hrvatske.