40 godina anestezije u Tuzli

posted in: Sample Data-Articles | 0

U povodu obilježavanja 40 godina postojanja i rada Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla, danas je održana konferencija za novinare. Na konferenciji je istaknuto da obilježavanje godišnjica predstavlja priliku da se napravi osvrt na period kada je oformljeno prvo anesteziološko odjeljenje, ali i priliku da se govori o postignutim rezultatima u organizaciji rada Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju. Prema riječima pomoćnika direktora za medicinske poslove, prof. dr. Fahrije Skokić, u 40 godina svog postojanja i rada Klinika za anesteziologiju i reanimatologiju izrasla je u ustanovu sa regionalno priznatom reputacijom.

 “Iako je među najmlađim klinikama Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla ova klinika predstavlja jednu od vodećih institucija u kliničkoj struci anesteziologije i reanimatologije u BiH”, rekla je ovom prilikom prof. dr. Skokić.

U svom obraćanju novinarima prof. dr. Semir Imamović, načelnik Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju napravio je osvrt na istorijat i razvoj klinike. “Sve do sredine pedesetih godina prošlog vijeka, oblast anestezije i reanimacije nije imala posebne rezultate na području tuzlanske regije. Prvi specijalista anesteziolog u Tuzli bila je dr. Maša Formanek, koja je učinila zaokret u modernizaciji ove oblasti. Dolaskom dr. Šekiba Hivziefendića, 1975 godine osniva se prvi Odsjek za anesteziju, a potom i Odjeljenje za anesteziologiju i reanimaciju. Početkom 1994. godine Odjeljenje izrasta u Zavod za anesteziju i reanimaciju, a reorganizacijom u Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, 2004. godine, Zavod postaje Klinika za anesteziologiju i reanimatologiju. Tokom 40 godina razvoja uspjeli smo se značajno približiti nekim svjetskim standardima, a nastojimo svakim danom taj razmak učiniti i što manjim”, rekao je prof. dr. Imamović.

U okviru Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju postoje tri odjeljenja. O broju pruženih usluga opšte i regionalne anestezije i preoperativnim pregledima govorili su: prim. dr. Munevera Hadžimešić, šef Odjeljenja intenzivne terapije Plave bolnice, prim. dr. Haris Hadžagić, šef Odjeljenja intenzivne terapije Hiruškog bloka i prim. dr. Mirsad Babović, šef Odjeljenja za anesteziju.

Rad medicinskih sestara – tehničara i anestezioloških tehničara predstavila je dipl. med. sestra Zinajda Gazibegović, glavna sestra Klinike za anesteziologiju i reanimatologiju UKC Tuzla.