Euromelanoma 2015

posted in: Sample Data-Articles | 0

Klinika za kožne bolesti JZU UKC Tuzla pridružila se  panevropskoj kampanji za prevenciju karcinoma kože, „Euromelanoma 2015”. Kampanja “Rak može da se vidi . Uhvati ga rano i može se tretirati” za cilj ima prevenciju, ranu dijagnostiku i liječenje zloćudnih tumora kože.

Tim povodom na Klinici za kožne bolesti za sve zainteresovane građane, u perodu od 11 do 15 maja, organizovani su besplatni dermatološki pregledi.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dva do tri miliona ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, 132000 oboli od melanoma od kojih godišnje umire 41000. U svijetu broj novooboljelih raste 3-7% godišnje a podaci govore da će čak jedan od šest Europljana oboljeti od raka kože.
Bosna i Hercegovina je postala aktivna članica Euromelanoma 2011. godine. U protekle četiri godine u cijeloj BiH u sklopu kampanje “Euromelanoma” besplatno je pregledano oko 10.000 pacijenata, a od toga kod 2.000 pacijenata je na vrijeme dijagnosticiran karcinom i samim tim su spašeni njihovi životi.